Gå til sygdomsliste

Behandling af smerter

Behandling af smerter er oftest smertestillende medicin. I dag kan de fleste kræftpatienter opnå en god smertelindring med ingen eller kun få bivirkninger.

Her på siderne kan du læse om de forskellige typer af smertebehandling ved kræft.

Typer af smertebehandling:
  • Medicinsk behandling: Smertebehandling er først og fremmest medicinsk behandling. Håndkøbsmedicin som paracetamol og gigtmedicin bruges ved svage smerter. Ved stærkere smerter får man morfin eller morfinlignende medicin. Ved såkaldte nervesmerter får man antidepressiv- og/eller antiepilepsimedicin, da disse stoffer hæmmer nervesmerter

  • Smertelindring ved at mindske knuden: Hvis en kræftknude trykker, så det giver smerter, er det nogle gange muligt at lindre smerterne ved at mindske knuden med kræftbehandling. Det kan enten være operation, kemoterapi eller strålebehandling

  • Anden smertebehandling: Udover smertestillende medicin kan en række andre lægemidler hjælpe ved forskellige symptomer og smerter generelt, f.eks. kvalmestillende medicin, afspændingsteknikker og akupunktur

Det er ikke altid muligt at blive helt smertefri. Til gengæld er det som regel muligt at få forbedret livskvaliteten på en lang række områder, så man kan leve et godt liv og kan fungere på arbejde og hjemme til trods for smerterne.

Smertebehandling foregår ofte i et tværfagligt samarbejde mellem læger, sygeplejersker og eventuelt fysioterapeut og psykolog.


Medicinsk smertebehandling

De fleste kræftpatienter skal behandles med flere typer medicin ad gangen.

Forskellige typer medicinsk smertebehandling


Kræftbehandling ved smerter

Behandling af kræft kan være en mulighed til behandling af svære smerter. Det kan være operation, stråler, kemoterapi eller antihormonbehandling.

Smertelindrende kræftbehandling


Ved gennembrudssmerter

Mange med kræft oplever gennembrudssmerter. Gennembrudssmerter er hurtigt opstået, ofte intense smerter, der behandles med hurtigtvirkende opioid (morfin). 

Medicinsk behandling af gennembrudssmerter


Ved fantomsmerter

Fantomsmerter er smerter fra en legemsdel, man har mistet. Læs om behandlingsmulighederne her: 

Medicinsk behandling ved fantomsmerter


Kvalmestillende medicin, afspændingsteknikker og akupunktur

Udover smertestillende medicin kan en række andre lægemidler hjælpe ved forskellige symptomer og smerter generelt.

Anden smertebehandling


Læs alt om behandling af smerter:

Smertebehandling

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning