Gå til sygdomsliste

Anden smertebehandling

Udover smertestillende medicin kan en række andre lægemidler og teknikker hjælpe ved forskellige symptomer og smerter generelt. Det kan f.eks. være kvalmestillende medicin, afspændingsteknikker og akupunktur.

Smerter i forbindelse med kræft bliver som regel behandlet med smertestillende medicin som f.eks. morfin.

Der findes imidlertid en lang række andre lægemidler, der kan hjælpe ved forskellige symptomer, og som desuden kan forbedre smertebehandlingen og livskvaliteten.

Ideer til hvad man selv kan forsøge, når smerterne blusser op:
 • Husk at tage den ordinerede medicin
 • Led tankerne væk ved at læse eller høre musik
 • Vær fysisk aktiv
 • Slap af med åndedrætsøvelser, meditation, visualisering eller et varmt bad
 • Søg støtte hos familie og venner

Her kan du få et overblik over forskellige behandlingsmuligheder af symptomer og smerter:
 

Akupunktur

Akupunktur er velegnet til behandling af smerter i knogler, muskler og led (bevægeapparatet) samt nervesmerter. Ved akupunktur sætter behandleren meget tynde, steriliserede nåle i huden svarende til bestemte punkter på kroppen.

Eksperter mener, at akupunktur stimulerer centralnervesystemet til at frigøre kroppens egne smertelindrende stoffer, kaldet endorfiner.

Akupunktur

Transkutan nervestimulation (TNS eller TENS)

Transkutan elektrisk nervestimulation er velegnet til behandling af smerter i knogler, muskler og led (bevægeapparatet) samt nervesmerter. Transkutan nervestimulation er en behandling, hvor man får sendt svage elektriske strømme gennem selvklæbende elektroder på huden nær smerteområdet.

TENS virker også ved at stimulere kroppens egne smertelindrende stoffer. Man kan selv udføre behandlingen.

TENS er et apparat med elektroder

Et TENS (transkutan elektrisk nervestimulation) apparat, hvor de selvklæbende elektroder er sat på venstre arm.

Afspændingsteknikker

De fleste mennesker i kræftbehandling udvikler muskelspændinger, som kan være meget pinefulde, og her kan afspænding ofte hjælpe. Mange lytter til musik i forbindelse med afspændingen. Læs mere om musikterapi og visualisering:

Musikterapi

Visualisering

Motion

Motion og fysisk aktivitet kan være med til at højne ens livskvalitet og lindre smerter. Motionen skal være tilpasset ens fysiske formåen og kan eventuelt foregå i et varmtvandsbassin. Det er individuelt, hvor fysisk aktiv man kan være, alt efter hvor mærket man er af sin kræftsygdom.

Det er en god idé at bruge en eller anden form for regelmæssig træning, som man synes om, f.eks. gåture, yoga eller svømning.

Tal med en rådgiver i Kræftens Bekæmpelse

Du kan ringe gratis til Kræftlinjen på 80 30 10 30, eller du kan besøge din lokale rådgivning. Her kan du få støtte af kræftrådgivere og tale med andre kræftpatienter.

Samtale

Fysiske smerter kan forstærkes af ens psykiske tilstand, derfor kan det være godt at have nogen at tale med. Det kan være et familiemedlem, en partner eller ven, som man har tillid til.

Men det kan også være en præst, hvis man har brug for at tale om åndelige eller religiøse problemstillinger. Mange har også glæde af at tale med en psykolog eller deltage i gruppeterapi, hvor man kan møde andre i samme situation. 

Dæmpe ængstelse, angst eller depression

Hvis man oplever ængstelse eller angst, kan det have indvirkning på styrken af de fysiske smerter. For at dæmpe ængstelse eller angst ved f.eks. behandling eller opfølgningsbesøg, kan man prøve at:

 • Have et familiemedlem eller en ven med på hospitalet
 • Blive beroliget af sygeplejerskerne og lægerne
 • Anvende afslapningsøvelser i stressede situationer, f.eks. åndedrætsøvelser eller visualisering
 • Få massage eller zoneterapi

Overvej at søge professionel hjælp, hvis din uro eller angst er konstant, og du føler, din hverdag er præget af bekymring og panik. Lad andre vide, hvordan du har det, og hvilke tanker du tumler med.

Du kan også have fået en depression. Din læge vil kunne hjælpe dig med at finde mulige løsninger på, hvordan du bedst kan håndtere dine problemer.

Din læge kan udskrive angstdæmpende medicin som en del af behandlingen. Denne type medicin tager man som regel kun i en kortere periode. Angstdæmpende medicin er ikke en langtidsløsning, da den ikke fjerner årsagen til ængstelsen, men den kan give en følelse af ro i en periode, mens man arbejder med sin situation.

Der findes en række forskellige angstdæmpende midler. Midlerne findes både som kort- og langtidsvirkende. Tal med din læge om valg af medicin og anden behandling.

Hvis lægen vurderer, at du er deprimeret, kan han ordinere antidepressiv medicin, som kan løfte humøret. Effekten indtræder først efter et par uger. For at få fuldt udbytte af behandlingen er det som regel nødvendigt at blive behandlet i nogle måneder.

Centralt stimulerende lægemidler (psykostimulantia)

I særlige situationer, hvor det er et problem med sløvhed på grund af behandling med morfin, kan man tale med sin behandlende læge, om centralt stimulerende lægemidler (speed, ferietabletter) kan være en løsning.

Binyrebarkhormon

Binyrebarkhormon, kaldet kortikosteroider (f.eks. hydrocortison, prednisolon, prednison) er en medicin, der kan anvendes mod flere følgetilstande til kræft:

 • Hovedpine forårsaget af hjernemetastaser
 • Knoglemetastaser
 • Appetitløshed og kvalme
 • Nervesmerter

Binyrebarkhormon kan også forbedre ens almentilstand og reducere sygdomsfølelsen ved fremskreden kræft.

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning