Gå til sygdomsliste

Bivirkninger til trykkammerbehandling

Ondt i ørerne og klaustrofobi er nogle af de hyppigste bivirkninger ved trykkammerbehandling. Læs her om, hvordan de kan lindres.

En patient taler med personalet ved et bord inden trykkammerbehandlingen går i gang.

Tal med personalet, hvis du har spørgsmål eller er bekymret for noget i forbindelse med trykkammerbehandlingen.

Trykkammerbehandling er som regel ikke forbundet med ubehag, men nogle oplever bivirkninger i form af ondt i ørerne, forbigående nærsynethed og evt. iltkramper eller klaustrofobi.

Ondt i ørerne og smerter i pandehulen

Når trykket ved behandlingsstart øges, er det nødvendigt at udligne trykket i mellemøret og pandehulen, ellers vil man få ondt.

Det er vigtigt, at du siger til, så behandlingen kan stoppes, hvis du får ondt.

Det kan være nødvendigt at anvende næsedråber eller blive tilset af en ørelæge. Du kan eventuelt få indlagt et lille rør i trommehinden for at gøre det muligt at kunne udligne trykket i mellemøret.

Forbigående nærsynethed

I løbet af de seks ugers behandling vil nogle opleve at blive lidt mere nærsynede. Det skyldes iltens påvirkning af øjets linse. Denne nærsynethed forsvinder normalt igen i løbet af uger eller måneder efter behandlingens afslutning.

Iltkramper

I sjældne tilfælde kan der opstå kramper på grund af den høje koncentration af ilt i blodet. Krampeanfald er sjældne med ca. 1 tilfælde per 3.000 trykkammerbehandlinger.

Iltkramper starter omkring øjnene og i fingrene og kan udvikle sig til et epileptisk krampeanfald.

Det er vigtigt at forholde sig roligt under behandlingen, da det mindsker risikoen for at få iltkrampe. Krampeanfaldene behandles hurtigt af personalet og efterlader ingen følger.

Klaustrofobi

Nogle patienter har en grad af klaustrofobi, men det giver som i reglen ikke anledning til problemer.

Du kan eventuelt få en beroligende tablet før behandlingen.

Jeg så maskinen og sagde: ’Den skal jeg ikke ind i.’ Jeg lider af klaustrofobi og syntes, at den så meget skræmmende ud. Der lå en dame derinde, hun var helt hvidhåret og uden makeup, så hun lignede nærmest et lig. Men det lykkedes personalet at få mig til at slappe af. Det er jeg virkelig glad for, for behandlingen har hjulpet mig rigtig meget.

Kvinde, hovedhals-kræft

Læs alt om trykkammerbehandling:

Trykkammerbehandling af stråleskader - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning