Gå til sygdomsliste

Forsøgets titel:Keynote-158 (MK-3475-158)

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom
Forklaring Dette forsøg undersøger effekt og sikkerhed ved pembrolizumab hos patienter med solide tumorer, hvor kræften har spredt sig i en sådan grad, at sygdommen ikke egner sig til helbredende behandling. Forsøget henvender sig til patienter, som er blevet behandlet tidligere.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Pembrolizumab er godkendt til behandling af flere typer af kræft i Danmark.


I dette forsøg undersøger lægerne effekten af pembrolizumab til patienter med såkaldte solide tumorer (kræftknuder, der sidder i og stammer fra solidt væv. F.eks. bryst, lunge, lever, prostata, etc.). Lægerne undersøger også sikkerheden ved at behandle med pembrolizumab.


Forsøget er til patienter, hvor kræften har spredt sig så meget, at hverken operation eller strålebehandling er mulig.


Pembrolizumab er et såkaldt antistof, og behandlingen er en form for immunterapi.Hvad er antistoffer/immunterapi?
Antistoffer er en type kræftmedicin, der efterligner kroppens egne antistoffer. Kroppen bruger antistoffer som en del af immunforsvaret, når den f.eks. forsvarer sig mod bakterier og virusser. Antistoffer kan også reagere mod en kræftcelle.


Antistofferne binder sig til specifikke receptorer i kræftceller. De kan f.eks. gøre kræftcellerne mere tydelige for immunforsvaret, blokere deres vækst, forhindre dannelsen af nye blodkar eller aflevere radioaktive partikler til kræftcellerne.


Man får antistofferne via et drop i armen. Nogle gange kombinerer man dem med andre kræftbehandlinger som kemoterapi eller hormonbehandling.


Ved immunterapi lærer man immuncellerne at genkende kræftcellerne, så kroppen selv slår sygdommen ned. Det er en behandlingsform, hvor man udnytter specielle dele af immunsystemet til målrettet at bekæmpe kræftcellerne.
Der findes forskellige former for immunterapi.


Du kan deltage i forsøget hvis:

 • Du har kræft, der har spredt sig i en sådan grad, at operation, strålebehandling eller andre standardbehandlinger ikke er mulige

 • Du har fået eller er villig til at få taget vævsprøver af kræftknuden

 • Sygdommen kan følges med skanninger

 • Du som minimum kan udføre alt andet end tungt fysisk arbejde (performancestatus 0-1)

 • Dine organer fungerer tilstrækkeligt til at modtage forsøgsbehandlingen

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

 • Du har nedsat immunforsvar eller har fået behandling med binyrebarkhormon (kortikosteroider) eller anden behandling med medicin, der nedsætter immunforsvaret (immunsuppressiv behandling), inden for 7 dage op til forsøgets start

 • Du har en aktiv autoimmun sygdom, der har krævet behandling inden for de sidste 2 år (autoimmune sygdomme er f.eks. sukkersyge, psoriasis og leddegigt)

 • Kræften har spredt sig til hjernen eller rygmarven

 • Du har alvorlige problemer med lungerne

 • Du har en aktiv infektion, der skal behandles med antibiotika

 • Du tidligere har fået behandling med pembrolizumab eller lignende stoffer

Sådan foregår behandlingen

Du starter med at få en grundig helbredsundersøgelse. Hvis undersøgelsen viser, at du egner dig til at deltage i forsøget, starter du på forsøgsbehandlingen.


Du skal have pembrolizumab hver 3. eller 6. uge. Ved hver behandling får du forsøgsmedicinen direkte i dine blodårer gennem et drop henover ca. 30 min.


Undervejs i forløbet skal du have taget forskellige prøver og skanninger, så lægerne kan holde øje med, hvordan du reagerer på behandlingen.


Du får maksimalt forsøgsbehandlingen i 2 år. Behandlingen stopper dog før tid, hvis kræften bliver værre, hvis bivirkningerne bliver for store, eller hvis du selv ønsker at stoppe. Den kan også ophøre, hvis din forsøgslæge beslutter, at det er bedst for dig at stoppe.


Når du er færdig med behandlingen, skal du jævnligt gå til kontrol.

Bivirkninger ved behandlingen

Der kan være bivirkninger forbundet med at deltage i forsøget. Du vil blive omhyggeligt kontrolleret for mulige bivirkninger undervejs.


Du kan læse om kendte bivirkninger ved pembrolizumab på minmedicin.dk:


Pembrolizumab (Keytruda ®)

Det skal understreges, at de omtalte bivirkninger er mulige bivirkninger. Man får altså ikke nødvendigvis dem alle, og de fleste af dem kan lægerne forebygge og lindre.


De fleste bivirkninger er midlertidige og holder op i løbet af nogle uger eller måneder efter behandlingen. Inden forsøgsbehandlingen taler lægerne med dig om de mulige bivirkninger.

Her kan du få behandlingen
 • Odense Universitetshospital

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Afdelinger

 • Odense Universitetshospital

Diverse

Sponsor: Merck Sharp & Dohme Corp., (et datterselskab af Merck & Co. Inc.) MSD Danmark ApS

Forsøgets id-numre

ClinicalTrials.gov nr.: NCT02628067


EudraCT nr.: 2015-002067-41 

Denne side er sidst opdateret: 2022-02-26

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat