Gå til sygdomsliste

Forsøgets titel:RESET-R

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Endetarmskræft
Forklaring Dette forsøg undersøger effekten af immunterapi med lægemidlerne nivolumab og ipilimumab som behandling til patienter med endetarmskræft, der ikke har spredt sig til andre dele af kroppen.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Standardbehandling af endetarmskræft består af forbehandling med strålebehandling og/eller samtidig kemoterapi, før kræften fjernes ved operation.


Hos visse patienter med endetarmskræft er der genændringer i kræftcellerne, som gør, at kræftcellerne har en nedsat evne til at reparere skader (kaldet dMMR). Disse patienter har mindre gavn af den standard behandling, som anvendes før operation.


I dette forsøg vil lægerne undersøge, om det har en bedre effekt hos disse patienter at behandle med immunterapi forud for operation. Immunterapien består af behandling med såkaldte antistoffer i form af nivolumab og ipilimumab.


Kombinationen af nivolumab og ipilimumab er allerede godkendt til behandling af visse kræftformer.Hvad er antistoffer og immunterapi?
Antistoffer er en type kræftmedicin, der efterligner kroppens egne antistoffer. Kroppen bruger antistoffer som en del af immunforsvaret, når den f.eks. forsvarer sig mod bakterier og virusser. Antistoffer kan også reagere mod en kræftcelle.


Antistofferne binder sig til specifikke receptorer i kræftceller. De kan f.eks. gøre kræftcellerne mere tydelige for immunforsvaret, blokere deres vækst, forhindre dannelsen af nye blodkar eller aflevere radioaktive partikler til kræftcellerne.


Man får antistofferne via et drop i armen. Nogle gange kombinerer man dem med andre kræftbehandlinger som kemoterapi eller hormonbehandling.

Ved immunterapi lærer man immuncellerne at genkende kræftcellerne, så kroppen selv slår sygdommen ned. Det er en behandlingsform, hvor man udnytter specielle dele af immunsystemet til målrettet at bekæmpe kræftcellerne.
Der findes forskellige former for immunterapi.


Du kan deltage i forsøget hvis:

 • Du har endetarmskræft, som ikke har spredt sig til andre dele af kroppen

 • Du ikke egner dig til lokalbehandling

 • Du som minimum kan udføre alt andet end tungt fysisk arbejde (performancestatus 0-1)

 • Du ikke tidligere har fået kemoterapi, strålebehandling eller immunterapi som behandling mod endetarmskræft

 • Dine organer fungerer tilstrækkeligt til, at du kan tåle at få forsøgsbehandling

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

 • Du samtidig har en anden sygdom eller får anden behandling, som kan påvirke resultatet af forsøget, eller som øger din risiko for at få bivirkninger i forsøget

 • Du samtidig får eller har fået behandling med en høj dosis af binyrebarkhormon eller anden medicin, som nedsætter immunforsvaret (immunsuppressiv medicin), indenfor 2 uger op til forsøgets start

 • Du har en autoimmunsygdom (undtagelser inkluderer vitiligo, type I diabetes og psoriasis, hvor du ikke har behov for behandling, eller lavt stofskifte hvor du får hormonbehandling)

Sådan foregår behandlingen

Du starter med at få en grundig helbredsundersøgelse. Hvis du egner dig til at deltage i forsøget, starter du på behandlingen.


Du får immunterapi med ipilimumab på dag 1, mens du får nivolumab på dag 1 og 15. Du får begge stoffer direkte i dine blodårer gennem et drop.


Fire uger efter immunterapien vil du blive undersøgt, og lægerne vil vurdere effekten af immunterapien på kræftknuden. Herefter kan der ske én af følgende: • Hvis kræften ikke kan ses eller mærkes, så får du ikke umiddelbart yderligere behandling eller operation, men lægerne vil holde øje med, om kræften vender tilbage.

 • Hvis der er markant svind af kræften, men den fortsat kan ses eller mærkes, så får du endnu en behandling med immunterapi

 • Hvis kræften ikke er blevet mindre efter immunterapi, får du anbefalet en standard operation til fjernelse af kræften


I de første to år efter behandlingen skal du til kontrol ca. hver 4. måned, så lægerne kan holde øje med dit helbred.

Bivirkninger ved behandlingen

Det er sandsynligt, at behandlingen i forsøget medfører bivirkninger. Alle, som deltager i forsøget, vil blive omhyggeligt kontrolleret for mulige bivirkninger.


Du kan læse om kendte bivirkninger ved nivolumab og ipilimumab på minmedicin.dk:


Nivolumab (Opdivo)


Ipilimumab (Yervoy®)

Det skal understreges, at de omtalte bivirkninger er mulige bivirkninger. Man får altså ikke nødvendigvis dem alle, og de fleste af dem kan lægerne forebygge og lindre.


De fleste bivirkninger er midlertidige og holder op i løbet af nogle uger eller måneder efter behandlingen. Inden forsøgsbehandlingen taler lægerne med dig om de mulige bivirkninger.

Her kan du få behandlingen
 • Herlev Hospital
 • Odense Universitetshospital
 • Rigshospitalet
 • Vejle Sygehus - Sygehus Lillebælt
 • Aarhus Universitetshospital

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Afdelinger

 • Odense Universitetshospital

 • Rigshospitalet

 • Aarhus Universitetshospital

 • Herlev Hospital

 • Vejle Hospital

Forsøgets id-numre

Clinicaltrials.gov: NCT05732389

Denne side er sidst opdateret: 2022-10-30

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat