Gå til sygdomsliste

Forsøgets titel:NorPACT-1

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Bugspytkirtelkræft
Forklaring I dette forsøg vil lægerne undersøge, om man kan mindske risikoen for, at kræften vender tilbage, hvis man behandler med kemoterapi både før og efter, man bliver opereret. Forsøget henvender sig til patienter med bugspytkirtelkræft.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Når man behandler bugspytkirtelkræft, vil lægerne normalt operere og derefter behandle med kemoterapi. Nye undersøgelser tyder dog på, at det kan være gavnligt at give noget af kemoterapien før operationen og resten efter.

Forsøget deler deltagerne op i to dele. Den ene gruppe får en operation og derefter kemoterapi i 6 måneder. Den anden gruppe får 2 måneders behandling med kemoterapi efterfulgt af operation og 4 måneders behandling med kemoterapi.

Forsøgsmetode

Forsøget er et lodtrækningsforsøg. Et computerprogram trækker lod blandt deltagerne, for tilfældigt at afgøre, hvem der får en operation og derefter kemoterapi i 6 måneder (standardbehandling), og hvem der får 2 måneders behandling med kemoterapi efterfulgt af operation og 4 måneders behandling med kemoterapi (forsøgsbehandling).

Læs mere om lodtrækningsforsøg:

Lodtrækningsforsøg og blindede forsøg

Du kan deltage i forsøget hvis:

 • Du har bugspytkirtelkræft

 • Din organ- og knoglemarvsfunktion virker tilstrækkeligt

 • Tumoren er begrænset til bugspytkirtlen og ikke har spredt sig til de nærmeste lymfeknuder eller organer

 • Lægerne har vurderet, at du er egnet til at blive opereret for din sygdom

 • Lægerne har vurderet, at du er egnet til at få behandling med den kemoterapi, der bruges i forsøget

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

 • Du har en anden sygdom, der udelukker operation i bugspytkirtlen

 • Du har kronisk nervebetændelse

 • Du ligger i sengen eller sidder i en stol mere end halvdelen af dagen og har brug for hjælp til at klare dig (performancestatus 3-4)

 • Du har haft en anden livstruende sygdom inden for de seneste 5 år

 • Du har fået taget prøve af tumoren gennem huden

Sådan foregår behandlingen

Behandlingen foregår forskelligt alt efter, hvilken gruppe du kommer i ved den tilfældige lodtrækning. Herunder kan du læse, hvordan de to forskellige behandlinger foregår.

Hvis du får standardbehandling
Du vil blive opereret 2-4 uger efter lodtrækningen i forsøget. Når du er kommet dig efter operationen, vil lægerne vurdere, om du skal behandles med FOLIFIRNOX (som består af en kombination af kemoterapistofferne 5FU, oxaliplatin, irinotecan og folininsyre) eller kemoterapistofferne gemcitabine og capecitabine eller kun gemcitabine. Du får behandlingen i 6 måneder.

Hvis du får forsøgsbehandling
Du vil få kemoterapi senest 4 uger efter lodtrækningen i forsøget. Du vil få behandling med FOLIFIRINOX (som består af en kombination af kemoterapistofferne 5FU, oxaliplatin, irinotecan og folininsyre) i 2 måneder. Herefter CT-scanner lægerne din mave og dit bryst for at vurdere kemoterapiens effekt. De ser også efter, om din sygdom har spredt sig. Hvis sygdommen ikke har spredt sig, vil du blive opereret inden for 4 uger efter, du har fået den sidste kemoterapi. Når du er kommet dig efter operationen, starter du behandling med kemoterapi igen. Du får kemoterapi med enten FOLFIRINOX eller kemoterapistofferne gemcitabine og capecitabine eller gemcitabine alene i 4 måneder. Det vurderer lægerne ud fra din tilstand efter operationen.

Sådan får du de forskellige kemoterapistoffer
FOLFIRINOX gives via en såkaldt injektionsport over 48 timer. Lægerne placerer den under huden ved kravebenet i lokalbedøvelse. Du får stofferne, der indgår i FOLFIRINOX, på hospitalet hver 14. dag direkte i en blodårer gennem injektionsporten. Du får det ambulant – det vil sige uden, at du behøver være indlagt.

Gemcitabine gives via et drop direkte i dine blodårer. Du får stoffet i serier. En serie varer 21 dage, og du får gemcitabine på dag 1 og dag 8 i hver serie.

Capecitabine gives i tabletform. Du skal tage tabletterne i 14 dage, hvor du herefter skal holde en uges pause.

Bivirkninger ved behandlingen

Du kan opleve bivirkninger, mens du deltager i forsøget. Alle, som deltager i undersøgelsen, vil blive omhyggeligt kontrolleret for mulige bivirkninger. Men lægerne kender ikke alle bivirkninger, som eventuelt kan opstå.

De hyppigste bivirkninger ved kemoterapi er: • Diarré

 • Kvalme og opkast

 • Træthed

 • Føleforstyrrelser (f.eks. prikken i hænder og fødder)

 • Blodmangel

Det skal understreges, at de omtalte bivirkninger er mulige bivirkninger. Man får altså ikke nødvendigvis dem alle, og de fleste af dem kan lægerne forebygge og lindre.


De fleste bivirkninger er midlertidige og holder op i løbet af nogle uger eller måneder efter behandlingen. Inden forsøgsbehandlingen taler lægerne med dig om de mulige bivirkninger.

Her kan du få behandlingen
 • Odense Universitetshospital (Lukket)

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Forsøgets id-numre

EudraCT nr.: 2015-001635-21


Clinicaltrials.gov nr.: NCT02919787

Denne side er sidst opdateret: 2021-04-01

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat