Gå til sygdomsliste

Forsøgsbehandling til børn

Forsøgsbehandling til børn kan deles op i to slags forsøg. Standardbehandlinger der kører som forsøg, og rigtige forsøgsbehandlinger, hvor børnene får nye forsøgslægemidler, fordi standardbehandling ikke virker. De fleste børn får standardbehandlinger, der kører som forsøg.

Standardbehandlinger er ofte også forsøg

Mange standardbehandlinger til børn er samtidig forsøgsbehandlinger. Det betyder ikke, at lægerne forsøger sig frem. Tværtimod.

Det betyder, at lægerne har en fast måde at behandle på, men samtidig indsamler data, så de kan blive ved med at lære af det enkelte barns behandling. Det gør det muligt løbende at justere og fintune behandlingen. 

I en standardbehandling af voksne med kræft er lægerne oftest holdt op med at indsamle data, og behandlingens udvikling er dermed stoppet. Det vil man undgå, når man behandler børn. Derfor holder lægerne standardbehandlingen åben som et forsøg, så de høster nye erfaringer.

På den måde kan børnene få behandling, baseret på den nyeste viden, og lægerne kan samtidig lære af det enkelte behandlingsforløb.

Oversigt over forsøgsbehandlinger til børn

I Kræftens Bekæmpelses oversigt over forsøg i Danmark kan du søge på forsøgsbehandlinger til børn. De fleste af forsøgene er standardbehandlinger, der kører som forsøg:

Find forsøgsbehandling

Forsøgsbehandling til børn

Hvert år får cirka 200 børn og unge i Danmark kræft. Af dem bliver 30 procent ramt ekstra hårdt: Enten virker standardbehandlingen ikke på dem, eller også får de senere et tilbagefald. Når standardbehandlingen fejler, får disse børn tilbudt forsøgsbehandling. 

På Rigshospitalets BørneUngeKlinik har man åbnet en forsøgsenhed for børn, støttet af Kræftens Bekæmpelse, så man tidligere i sygdomsforløbet kan tilbyde børnene nye lægemidler.

Forsøgsenheden er den eneste af sin slags i Norden, og den kan modtage børn fra hele Norden.

Afprøvning af nye lægemidler

Forsøgsenheden ser blandt andet på, hvordan børn reagerer på nye lægemidler.

Man er nemlig nødt til at afprøve , hvordan nye lægemidler og behandlinger kan bruges på børnekræft, fordi børn ofte reagerer anderledes end voksne på samme behandling.

Derudover er andre kræftsygdomme udbredt blandt børn. Stort set ingen børn får visse af de kræftsygdomme, som er hyppige i voksenalderen, som for eksempel brystkræft eller lungekræft.


Læs alt om forsøgsbehandling:

Forsøgsbehandling - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning