Gå til sygdomsliste

Lobulært carcinom in situ (LCIS) - celleforandringer i brystet

Ved LCIS er nogle celler i brystets mælkekirtler begyndt at ændre sig. Det er ikke kræft, men kaldes celleforandringer. Celleforandringerne kan udvikle sig til kræft, men trods risikoen får de færreste kvinder med LCIS brystkræft.

Lobulært carcinom in situ (LCIS)

I forstørrelsesglasset ses en af brystets mælkekirtler. Den grønne plet viser celleforandringer.

Celleforandringerne er ikke kræft

Ved LCIS er celler inde i af brystets mælkekirtler (kaldet lobuli) begyndt at ændre sig og blive unormale. De ændrede celler findes alene i kirtlerne og har ikke spredt sig til det omgivende brystvæv.

Om LCIS

Risikoen for at LCIS udvikler sig til kræft afhænger blandt andet af, hvor svære celleforandringerne er, hvor gammel man er, når LCIS opdages, og om man har brystkræft i den nærmeste familie. Derfor bliver alle kvinder med LCIS tilbudt kontrol eller behandling.

LCIS kan findes flere steder i det samme bryst. Risikoen for at udvikle brystkræft gælder begge bryster, og ikke er begrænset til den side, hvor man fik konstateret LCIS. Undersøgelser viser dog, at udviklingen af brystkræft er hyppigst i det samme bryst.

Statistik

Ca. 50 kvinder får hvert år konstateret LCIS.

De fleste tilfælde af LCIS ses hos kvinder før overgangsalderen. Gennemsnitsalderen er 45 år.

Undersøgelse og diagnose

LCIS giver som regel ingen symptomer, men opdages ofte tilfældigt ved mikroskopisk undersøgelse af en vævsprøve fra brystet, som man har fået taget af en anden årsag.

LCIS kan også opdages, hvis man ved mammografiscreening af brystet får påvist kalkaflejringer (mikroforkalkninger) i brystet. Kalkaflejringer i brystet kan være tegn på kræft eller forstadier til kræft. Disse kalkaflejringer findes ofte uden, at der er en knude, og de kan som regel ikke føles eller ses ved ultralydsundersøgelse.

Vævsprøve

Lægen kan som regel kun afgøre, om celler er godartede eller ondartede ved at undersøge dem i et mikroskop. Derfor skal man have udtaget en prøve af de mistænkte celler. Dette kaldes en celleprøve, en vævsprøve eller en biopsi.

Man får taget vævsprøven ved en grovnålsbiopsi, hvor lægen fører en tykkere nål ind i området med forkalkning og tager nogle celler ud, som bagefter undersøges i et mikroskop.

Vævsprøverne af de mistænkelige områder med forkalkning bliver taget under røntgengennemlysning i to planer. Det kaldes stereotaktisk biopsi. Fortolkning af kalkaflejringer i brystet og vævsprøvetagning herfra er en specialistopgave.

I mikroskopet kan lægen se, om cellerne er normale, forstadier til kræft eller kræftceller.

Behandling og kontrol af LCIS

Behandlingen afhænger af, om man har fået påvist LCIS ved en vævsprøve eller ved en grovnålsbiopsi:

Hvis en vævsprøve har vist LCIS

Når en vævsprøve har vist LCIS, er den anbefalede behandling regelmæssig kontrol med lægeundersøgelse og billeddiagnostisk undersøgelse, mammografi, hvert andet år.

Med denne overvågning er det muligt at opdage tidlige tegn på brystkræft, så man hurtigt kan få behandling.

Hvis en grovnålsbiopsi har vist LCIS

Ved påvisning af LCIS i en grovnålsbiopsi bliver man tilbudt klinisk kontrol og mammografi. Det planlægges individuelt, hvor hyppigt dette skal gøres.

Hvis mammografi eller ultralyd viser tegn på sygdom, får man taget en vævsprøve. Viser vævsprøven LCIS vil man blive fulgt med lægekontrol og mammografi hvert andet år. Hvis vævsprøven viser andet, får man behandling for det.

Læger kan have forskellig mening om, hvordan situationen skal håndteres, når en grovnålsbiopsi afslører LCIS. Nogle kirurger anbefaler alene kontrol, mens andre foretrækker at tage en vævsprøve af området for at kunne vurdere en større mængde brystvæv.

Hvis mammografi og/eller ultralydsscanning giver mistanke om sygdom, anbefales det, at man får fjernet det pågældende område og at en vævsprøve bliver undersøgt under mikroskop.

Mammografi

En mammografi er en røntgenundersøgelsen, der kan afsløre forandringer i brystet ned til få millimeter.

Læs mere:

Mammografi - røntgenundersøgelse af brystet

Behandling af varianten PLCIS

En sjælden variant af LCIS er beskrevet som mere aggressiv i sin vækstform. Den kaldes pleomorf LCIS (PLCIS), og kan være vanskelig at adskille fra en anden variant kaldet DCIS. De fleste eksperter anbefaler, at både PLCIS og DCIS bliver fjernet ved operation med en bred kant af sundt væv og efterfølgende eventuelt strålebehandling.

Læs også

Hvis celleforandringer opstår i brystets mælkegange hedder det duktalt carcinom in situ (DCIS). Læs mere:

Duktalt carcinom in situ (DCIS)

Her kan du få hjælp:

Tal med en professionel rådgiver

Hvis du er bekymret eller har spørgsmål til celleforandringer i brystet, kan det være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud

Mød andre i samme situation

Cancerforum er Kræftens Bekæmpelses sociale netværk på nettet, her kan du melde dig ind i gruppen 'Forstadier til brystkræft' og dele dine tanker og erfaringer med med andre: 

Cancerforum


Læs mere om forstadier til kræft:

Forstadier til kræft (forside)

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende