Gå til sygdomsliste

Forekomst og arvelig risiko ved Familiær Adenomatøs Polypose (FAP)

Her kan du se tal for, hvor mange der får Familiær Adenomatøs Polypose (FAP) hvert år, og hvor mange der lever med sygdommen. Du kan også læse mere om risikoen for, at børn arver sygdommen fra deres forældre.

Spørg din læge

Tal med din læge, hvis du vil vide mere om risikoen ved din egen sygdom. Mulighederne for at blive helbredt afhænger af, hvilken kræftsygdom det drejer sig om, hvor udbredt din sygdom er, hvilken behandling du har fået og af dit almene helbred.

I de fleste tilfælde arves FAP. Det er kun børn af FAP-patienter, der kan arve genændringen, og sygdommen springer aldrig en generation over.

Børn af en FAP-patient har 50 pct. risiko for at arve sygdommen.

Der er dog nogle, der udvikler sygdommen, selvom de ikke har arvet den. Det skyldes, at sygdommen optræder for første gang i en ny familie, og at der er opstået en ny genændring, der medfører FAP.

Det drejer sig om 1-2 tilfælde om året i Danmark.

Statistik om FAP

  • FAP rammer fem til ti personer om året i Danmark
  • I 2018 var der 227 danske FAP-familier
  • Sygdommen opstår oftest, når man er mellem 10 og 20 år
  • Polypper opstår kun sjældent efter 40-årsalderen

Hvis man har en forælder med FAP og ikke er gentestet

En gentest vil vise, om man har den sygdomsdisponerende genvariant (mutation), der giver FAP. Genet er et såkaldt dominant gen, og har man genvarianten, vil man helt sikkert udvikle sygdommen.

Hvis man ikke har fået foretaget en gentest, og den ene af ens forældre har genet eller sygdommen, vil ens egen sandsynlighed for at udvikle FAP være 50 pct. ved fødslen.

Jo længere tid der går, uden at sygdommen har vist sig, jo mindre er sandsynligheden for, at man har genet og dermed udvikler sygdommen.

Hvis man ikke har fået konstateret sygdommen som 18-årig, er der kun 10 pct. risiko for, at den vil komme.

Hvis der stadig ikke er polypper i endetarmen i 30-årsalderen, er sandsynligheden helt nede på 3 pct.

Tabellen nedenfor viser sandsynligheden for at udvikle polypose, når ens forælder har sygdommen. Tallene forudsætter, at man følger den regelmæssige kontrol, og at der ikke findes polypper.

Illustrationen viser et søjlediagram

Undersøgelser viser, at jo ældre man er uden at have udviklet sygdommen, desto mindre er sandsynligheden for at udvikle polypose. Den vandrette akse viser alderen i år, og den lodrette akse viser sandsynligheden i pct.

Læs alt om Familiær Adenomatøs Polypose

Familiær Adenomatøs Polypose – forsiden


 

Rådgivning

Her kan du få rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud