Gå til sygdomsliste

Undersøgelser ved Familiær Adenomatøs Polypose

Ved mistanke om Familiær Adenomatøs Polypose bliver man tilbudt at få undersøgt en blodprøve for mutationer (genforandringer), og man får eventuelt lavet en kikkertundersøgelse af tarmen. På baggrund af alle undersøgelserne kan lægen stille en præcis diagnose. Det er vigtigt med en præcis diagnose, for at man kan få tilbudt den bedst mulige behandling.


Analyse af blodprøve (gentest) og kikkertundersøgelse

For at finde den mutation, som medfører FAP i en familie, vil man først analysere en blodprøve fra et familiemedlem, som har polypose. Når mutationen er fundet, kan de øvrige familiemedlemmer tilbydes gentest.

Ved den genetiske blodprøveundersøgelse vil lægen altid forsøge at finde familiens mutation. I nogle familier er det imidlertid ikke muligt at finde mutationen, og disse familier bliver derfor ikke tilbudt gentest. I stedet bliver alle nære slægtninge tilbudt at blive kontrolleret for polypper ved hjælp af kikkertundersøgelser.

Analyse af blodprøve – gentest

Kikkertundersøgelse ved Familiær Adenomatøs Polypose


Undersøgelse af familien

Hvis man får konstateret Familiær Adenomatøs Polypose – eller en anden i familien får sygdommen – bør resten af familien (børn, søskende og forældre) undersøges for at finde ud af, om de også har mutationen.

Undersøgelse af familien


Læs alt om Familiær Adenomatøs Polypose

Familiær Adenomatøs Polypose – forsiden

 

Rådgivning

Her kan du få rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende