Gå til sygdomsliste

Analyse af blodprøve – gentest

I langt de fleste tilfælde vil en blodprøve og efterfølgende gentest kunne påvise mutationen (genforandringen).

Hvis gentesten viser, at man har arvet familiens mutation, er det praktisk taget sikkert, at man før eller siden vil udvikle polypper, som vil føre til, at man får tarmkræft, hvis de ikke bliver fjernet. Derfor bør man regelmæssigt få lavet kikkertundersøgelser, og senere i sygdomsforløbet vil man formentlig skulle opereres. Andre i familien, der har arvet mutationen, bør også få lavet regelmæssige kikkertundersøgelser.

Hvis man ikke kan finde mutationen

I de fleste familier kan man finde mutationen, men i nogle er det ikke muligt. Det betyder desværre ikke, at man så ikke har polypose, men snarere, at de nuværende analysemetoder endnu ikke er gode nok til at finde alle mutationer, dels at andre gener end APC kan medføre polyposesygdomme.

Der arbejdes hele tiden på at udvikle nye metoder og finde nye gener, så man kan forbedre sandsynligheden for at opdage sygdomsgenet ved en gentest.

Hvis du ønsker gentest

Hvis du ønsker at blive gentestet eller vil vide mere om sygdommen, kan du bede din læge om at blive henvist til et genetisk rådgivningscenter. Her kan du få rådgivning og information om sygdommen og diskutere fordele og ulemper ved en gentest.

Arvelig risiko for kræft – overvejer du genetisk rådgivning?

Læs alt om Familiær Adenomatøs Polypose

Familiær Adenomatøs Polypose – forsiden

 

Rådgivning

Her kan du få rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende