Gå til sygdomsliste

Symptomer på forstadier til kræft i blæren

Polypper på blærens slimhinde kan indeholde celleforandringer, der kan videreudvikle sig til kræft. Hyppig og smertefuld vandladning er et af symptomerne på forstadier til kræft i blæren.

Blæren er på indersiden dækket af en tyk og foldet slimhinde. Cellerne i blærens slimhinde kan begynde at vokse og danne polypper. Polypperne kan indeholde celleforandringer, som kan videreudvikle sig til kræft.

Omkring halvdelen af alle tumorer i blæren er godartede polypper på det tidspunkt, de bliver opdaget. Den anden halvdel har udviklet sig til kræft i blæren, som er vokset ned i blærevæggen.

Celleforandringer og polypper kan kontrolleres og behandles, så det kun er meget sjældent, de udvikler sig til kræft. Hold derfor øje med symptomerne:

Gå til læge, hvis du har:

  • Synligt blod i urinen
  • Hyppig trang til at tisse
  • Smerter når du tisser
  • Trykken eller lette smerter bag kønsbenet
  • Tilbagevendende infektioner i urinvejene

De samme symptomer optræder også ved andre sygdomme, f.eks. forstørret prostata, betændelse i prostata, blærebetændelse og underlivssygdomme.

Blæren er et hult organ, hvor urinen bliver opsamlet i

Urin bliver dannet i nyrerne og bliver derefter ført gennem urinlederne ned i blæren, der ligger fortil i bækkenet.

Blæren er et muskuløs organ, der kan rumme 300-500 ml urin. Normalt får man vandladningstrang, når der er 125-250 ml urin i blæren. Men kan man ikke tømme blæren, f.eks. på grund af forstørret prostata, kan blæren udvide sig meget og indeholde flere liter.

Vandladningen foregår ved, at urinrørets lukkemuskel afslappes, og blæremusklen trækker sig sammen, hvorefter urinen presses ud gennem urinrøret.

Illustration af nyrer, binyrer, nyrebækken, urinleder og blæren

Cellerne i blærens slimhinde kan begynde at vokse og danne polypper. Polypperne kan indeholde celleforandringer, som kan videreudvikle sig til kræft.

 

Rådgivning

Her kan du få rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende