Gå til sygdomsliste

Symptomer på forstadier til kræft i blæren

Polypper på blærens slimhinde kan indeholde celleforandringer, der kan videreudvikle sig til kræft. Hyppig og smertefuld vandladning er et af symptomerne på forstadier til kræft i blæren.

På indersiden er blæren dækket af en tyk og foldet slimhinde. Cellerne i denne slimhinde kan begynde at vokse i dybden eller danne polypper. Polypperne kan indeholde celleforandringer, som kan videreudvikle sig til kræft.

Omkring halvdelen af alle tumorer i blæren er godartede polypper på det tidspunkt, de bliver opdaget. Den anden halvdel har udviklet sig til kræft, som er vokset ned i blærevæggen.

Celleforandringer og polypper kan kontrolleres og behandles, så det kun er meget sjældent, de udvikler sig til kræft. Hold derfor øje med symptomerne.

Gå til læge, hvis du har:

  • Synligt blod i urinen
  • Hyppig trang til at tisse
  • Smerter når du tisser
  • Trykken eller lette smerter bag kønsbenet
  • Tilbagevendende infektioner i urinvejene

De samme symptomer opleves også ved andre sygdomme, f.eks. forstørret prostata, betændelse i prostata, blærebetændelse og underlivssygdomme.

Blæren er et hult organ, hvori urinen bliver opsamlet

Urin bliver dannet i nyrerne og bliver derefter ført gennem urinlederne ned i blæren, der ligger fortil i bækkenet.

Blæren er et muskuløs organ, der kan rumme ca. 500 ml urin. Normalt får man først vandladningstrang, når der er 125-250 ml urin i blæren. Men hvis man ikke kan tømme blæren, f.eks. på grund af forstørret prostata, kan blæren udvide sig meget og indeholde flere liter.

Vandladningen foregår ved, at urinrørets lukkemuskel afslappes, og blæremusklen trækker sig sammen, hvorefter urinen presses ud gennem urinrøret.

Illustration af nyrer, binyrer, nyrebækken, urinleder og blæren

Cellerne i blærens slimhinde kan begynde at vokse og danne polypper. Polypperne kan indeholde celleforandringer, som kan videreudvikle sig til kræft.


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning