Gå til sygdomsliste

Statistik om ukendt primær tumor

Her kan du se statistik for, hvor mange der får diagnosen ukendt primær tumor hvert år. Du kan også se oplysninger om overlevelse. Nogle finder styrke i overlevelsestal, mens andre bliver triste eller bange. Overvej, om gennemsnitstal kan tilføre noget positivt i kræftforløbet, inden du læser videre.

Det er en god idé at overveje, om du vil kende risiko og lægens vurdering af et sandsynligt forløb for din kræftform. Nogle finder statistik beroligende, fordi det er noget konkret at forholde sig til. Andre synes, statistik er skræmmende og upersonlig.

Mærk efter hvordan du har det, inden du læser statistik om kræftsygdomme.

Det er vigtigt at huske, at statistik er baseret på gennemsnit beregnet ud fra store patientgrupper og ikke siger alt om den enkelte. Den enkeltes risiko for at få kræft kan afvige meget fra gennemsnittet, lige som det er forskelligt, hvor længe hver enkelt overlever sin kræftsygdom.

Spørg din læge

Tal med din læge, hvis du vil vide mere om risikoen ved din egen sygdom. Mulighederne for at blive helbredt afhænger af, hvilken kræftsygdom det drejer sig om, hvor udbredt din sygdom er, hvilken behandling du har fået og af dit almene helbred.

Antal personer med diagnosen ukendt primær tumor

Mellem 3-5 pct. af alle kræftpatienter får hvert år diagnosen ukendt primær tumor. Det svarer til mere 1.000 kræftpatienter om året i Danmark.

Hos mellem 50 og 60 pct. bliver den oprindelige kræftsygdom (primær tumor) fundet i undersøgelsesforløbet – oftest i lungerne eller bugspytkirtlen.

Nyere forskning, hvor der anvendes genprofiler (ændringer i DNA'et), peger på tumorer, som stammer fra galdegange, tyktarm og urinveje. Hos 40-50 pct. finder man dog aldrig den primære tumor.

Ukendt primær tumor inddeles i følgende overordnede grupper efter vævstype:

  • Adenokarcinom – udgår fra kirtelceller. Udgør 50-70 pct. af samtlige ukendte tumorer
  • Lavt differentieret karcinom (udifferentieret tumor) – ukendt oprindelse. Udgør 20-30 pct. af samtlige ukendte tumorer
  • Planocellulært karcinom – udgår fra hud og slimhinder. Udgør cirka 5 pct. af samtlige ukendte tumorer

Overlevelse for kvinder med metastaser til lymfeknuder i armhulen

For kvinder med lymfeknudemetastaser i armhulen af typen adenokarcinom, hvor der ingen tegn er på sygdom andre steder, er prognosen den samme som ved brystkræft med spredning til lymfeknuder i armhulen.

Overlevelse for kvinder med adenokarcinom i bughulen

Er man kvinde, og har man kræftceller af typen adenokarcinom samt væske i bughulen, er den primære tumor ofte udgået fra æggestokkene eller fra bughinden.

Ved behandling med operation kombineret med kemoterapi er prognosen den samme som for æggestokskræft, der har bredt sig uden for æggestokkene.

Overlevelse for patienter med ukendt primær tumor uden specifikt sygdomsbillede

Ukendt primær tumor kan som regel ikke helbredes, men behandlingen kan bremse sygdommen i en kortere eller længere periode.

Middeloverlevelsen ved behandling med kemoterapi er omkring 8 til 10 måneder, men afhænger meget af ens almentilstand, kræftsygdommens følsomhed for kemoterapi og udbredelsen af sygdommen.

Læs alt om ukendt primær tumor

Ukendt primær tumor – forsiden


 

Hvis kræften kommer igen

To kvinder sidder med ryggen til på en bænk i en park og taler sammen

Om reaktioner på tilbagefald og om mulighederne for behandling.

Hvis kræften er kommet igen


Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende