Gå til sygdomsliste

Kræftens Bekæmpelses kostråd

Når du har kræft, er det vigtigt, at spise mad, der gør, at du så vidt muligt kan bevare din normalvægt. Kan du spise som du plejer og taber du dig ikke, så gælder de samme regler for sund mad, som for alle andre.

Sund mad, når du har kræft

Et vigtigt formål med at spise sundt – også når du har kræft – er at holde din normalvægt. Du er bedre rustet til at klare sygdom og behandling, hvis du ikke vejer for lidt. Overvægt øger risikoen for at få blandt andet hjertekarsygdomme, diabetes og kræft - en risiko, der desværre ikke forsvinder, fordi man har fået kræft.

Læg derfor mærke til om du taber dig meget, om du holder din vægt eller tager på under din behandling.

Hvis du kan spise som du plejer og ikke taber dig under sygdom eller behandling, gælder de samme anbefalinger for at spise sundt, som for alle andre. Her er Kræftens Bekæmpelses otte huskeregler for sund mad, når du kræft:

1. Spis varieret.

Det er bedre at få alle næringsstoffer end at få meget af nogle få

2. Spis højst 500 gram kød fra okse, kalv, gris og lam om ugen.

Og spis kun små mængder forarbejdet kød som pålæg, pølser og bacon

3. Spis fuldkorn.

Og vælg gerne rug

4. Vælg især flydende fedtstoffer frem for faste.

Altså planteolier frem for smør og margarine

5. Spis frugt og grønt.

Særligt kål og andre grove grøntsager

6. Tjek varedeklarationen.

Gå efter produkter med få og genkendelige ingredienser

7. Spar på sukker og salt.

Spar på saltholdige madvarer som pålæg

8. Hvis du taber dig meget, gælder andre regler.

Spar på frugt, grønt og fuldkorn – spis mad, der er rig på protein og fedt

Læs mere

Særligt sunde råvarer?

Her kan du læse om, hvilke råvarer, der er gode at have fokus på, når du laver mad.

Spiseproblemer

Her finder du gode råd, hvis du har tabt dig eller har problemer med at spise.

Mad til kræftpatienter

Du kan læse meget mere om sund mad til kræftpatienter og få uddybet de otte råd ovenfor under emnet 'Kost til kræftpatienter' på cancer.dk.