Gå til sygdomsliste

Laparoskopisk ultralydsundersøgelse (LUS)

Laparoskopisk ultralydsundersøgelse er en undersøgelse, hvor ultralydsscanning kombineres med kikkertundersøgelse af bughulen. Undersøgelsen bruges ofte ved mistanke om kræft i spiserør, mavesæk, bugspytkirtel, lever og galdeveje.

En laporoskopisk ultralydsundersøgelse er et operativt indgreb, der foregår i fuld bedøvelse. Lægen fører et lille rør ind ved navlen, hvorigennem der blæses kuldioxid ind i bughulen. Derefter kan lægen ved hjælp af en kikkert undersøge bughulen for forandringer, som bliver synlige, fordi bughulen bliver udspilet af luften, så der skabes overblik over organerne – specielt kan lægen vurdere, om der er tegn på spredning af en kræftsygdom.

Lægen indfører et lille rør mere ved navlen. Lægen kan derefter føre en ultralydsscanner ind gennem røret og scanne forskellige organer, f.eks. lever, milt, hovedpulsåre, bugspytkirtel og mavesæk.

I forbindelse med kikkertundersøgelsen kan lægen under vejledning af ultralyd tage en vævsprøve (biopsi). Ved brug af ultralyd kan man præcist se og ramme det område, hvor man skal tage vævsprøven fra. Vævsprøven sendes til patologerne der efterfølgende farver prøven og undersøger den med et mikroskop for at finde eventuel sygdom. Læs mere om vævsprøver:

Vævsprøver - biopsi

Hvordan foregår undersøgelsen?

Hvis man skal have foretaget en laparoskopisk ultralydsundersøgelse, må man ikke spise og kun drikke ganske lidt fra midnat dagen før undersøgelsen.

Undersøgelsen foregår altid under indlæggelse. Man kan forvente at være indlagt til dagen efter, at undersøgelsen er slut.

Undersøgelsen foregår i fuld bedøvelse.

Man får normalt svar på undersøgelsen dagen efter, at undersøgelsen er foretaget. Men hvis der er taget vævsprøver, kommer der først svar på dem efter ca. 1 uge.

Efter undersøgelsen kan man være sløv, øm og have kvalme

Det er normalt ikke ubehageligt at få foretaget et indgreb i fuld bedøvelse, men bagefter kan man være sløv, have kvalme og kaste op.

Man kan også være lidt øm i halsen på grund af bedøvelsen. Det første døgn efter undersøgelsen må man ikke køre bil eller andre motorkøretøjer.

Meget lav risiko ved undersøgelsen

Der er altid en lille risiko ved en operation. I forbindelse med en kikkertundersøgelse i bughulen er der også en risiko for blødning fra de rør, som føres ind i kroppen. Risikoen for blødning er dog mindre end en procent.

Hvem får foretaget laparoskopisk ultralydsundersøgelse?

Hvis der er mistanke om kræft i spiserør, mavesæk, bugspytkirtel, lever eller galdeveje, så kan diagnostisk laparoskopi og eventuelt en laparoskopisk ultralydsscanning i nogle tilfælde bruges som supplerende undersøgelser, inden en endelig beslutning om, hvorvidt operation er en mulig behandlingsform for den enkelte patient.

Læs mere

Ultralydsscanning

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning