Gå til sygdomsliste

CT-urografi – scanning af nyrer og urinveje

CT-urografi er en røntgenundersøgelse, der ved hjælp af kontraststof kan vise nyrerne, urinlederne og blæren på et røntgenbillede. Undersøgelsen viser et samlet oversigtsbillede af urinvejene.

For bedre at kunne se urinvejene får man ved CT-urografi sprøjtet et kontraststof ind i en blodåre. Kontraststoffet bliver udskilt via nyrerne inden for et døgn hos patienter med normal og let nedsat nyrefunktion.

CT-scanning af urinvejene

Ved en CT-scanning af urinvejene får man i modsætning til ved en CT-urografi ikke noget kontraststof.

CT-scanning af urinvejene bruges til at diagnosticere og kontrollere sten i urinvejene.

CT-scanning 

Anvendelse af CT-urografi

En CT-urografi bruges især til undersøgelse af blod i urinen (hæmaturi) eller til undersøgelse af problemer i urinvejene efter operation. Som regel er CT-urografi tilstrækkelig til at stille en diagnose og yderligere undersøgelse er ikke nødvendig. I enkelte tilfælde kan det være nødvendigt at supplere CT-urografien med en MR-urografi og/eller en ultralydsvejledt biopsi.

Blod i urinen behøver ikke skyldes kræft. Det kan også – især hos ældre – skyldes en godartet cyste i nyrerne. Ved CT-urografi kan lægen afklare, om der er tale om en cyste eller en kræftknude.

Ultralydsscanning

CT-urografi ––– scanning af nyrer og urinveje

CT-scanneren kan tage detaljerede røntgenfotografier af kroppens indre.

Sådan foregår CT-urografien

Undersøgelsen foregår i en CT-scanner og kræver ingen forberedelse. En CT-scanner kan ved hjælp af røntgenstråler give meget detaljerede billeder af kroppens indre organer.

Det er vigtigt, at kvinder oplyser, hvis der er mulighed for, at de kan være gravide.

Hvis man har tegn eller symptomer på nedsat nyrefunktion, skal man have kontrolleret nyrefunktionen med en blodprøve inden CT-urografien via den henvisende læge.

Hvis man har lav nyrefunktion, kan det være, at man ikke udskiller kontraststoffet hurtigt nok til at CT-urografien kan anvendes.  

Hvis man har moderat nedsat nyrefunktion, kan nyrefunktionen i en periode blive dårligere på grund af kontraststoffet. For at undgå dette vil man blive bedt om at drikke rigeligt med vand.

Ved CT-urografi skal man igennem to scanninger – først en scanning uden kontrast og derefter en med kontrast.

CT-urografi ––– scanning af nyrer og urinveje

Hvis man skal have undersøgt tarmene, er det nødvendigt at drikke et kontraststof før scanningen.

CT-urografi ––– scanning af nyrer og urinveje

Når lever, bækken, nyrer, milt eller hjerne skal fotograferes, vil man ofte få kontraststoffet direkte i en vene på armen eller hånden

Kontraststoffet bliver sprøjtet ind i en blodåre i armen. Hvis ens nyrefunktion er normal, vil der efter 10 minutter være udskilt så meget kontraststof, at man kan blive scanne anden gang og få et samlet billede af urinleder og blære. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at blive scannet en tredje gang.
 
Undersøgelsen gør ikke ondt.   

Bivirkninger til CT-urografi 

Mange oplever en kortvarig følelse af varme eller metallisk smag i munden, mens kontraststoffet bliver sprøjtet ind.

Der er en meget lille risiko for, at man kan være allergisk over for stoffer i kontrastmidlet.

En hypersensitivitetsreaktion (overfølsomhedsreaktion) kan opstå langt hyppigere. Det er derfor vigtigt, at man fortæller den henvisende læge og personalet på radiologisk afdeling, hvis man tidligere er blevet behandlet for en bivirkning efter at have fået kontraststof. Det er også vigtigt, at man fortæller, hvis man har ubehandlet allergi eller astma. 

Risikoen for skadevirkninger efter røntgenundersøgelser er meget lille, mens der er mange fordele ved at få undersøgelsen, fordi undersøgelsen danner grundlag for, at man kan få den bedst mulige behandling.

Efter undersøgelsen 

Billederne bliver gennemgået af en speciallæge, som sammenfatter en skriftlig beskrivelse af, hvad man ser på billederne.

Du får svar på undersøgelsen af en læge fra den afdeling, der har bestilt CT-urografien.

CT-urografi ––– scanning af nyrer og urinveje

Her er en person på vej gennem portåbningen i CT-scanneren. Portåbningen kan ikke ændre sig, så man kan ikke komme i klemme.

 

Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Symptomer på kræft

Har du mistanke om, at du har kræft, skal du kontakte til din læge.

Symptomer


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Fakta om kræft

Hvordan og hvorfor opstår kræft? Hvor mange har kræft?

Fakta om kræft