Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Når du har afsluttet din behandling, vil din læge på hospitalet i samarbejde med dig og din familie udarbejde en personlig opfølgningsplan baseret på dine behov for hjælp og støtte - og med fokus på håndtering af senfølger.
Opfølgningsbesøgene kan foregå på forskellige typer afdelinger afhængigt af, hvor man bor i landet. Ofte vil det foregå på den neurokirurgiske afdeling, hvor du er opereret, hvis du ikke får nogle former for efterbehandling.
Hvis du har fået strålebehandling og/eller kemoterapi som efterbehandling, vil opfølgningsbesøgene foregå på onkologisk afdeling. De fleste steder kontrolleres man af neuro-onkologiske teams, der har neurokirurgisk, neurologisk og onkologisk (kræft) ekspertise.
Ved disse besøg taler du med en læge og bliver undersøgt ambulant, det vil sige, uden at du skal indlægges. Du taler med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.
Lægen vil ofte foretage en almen undersøgelse og ved mistanke om tilbagefald, får du foretaget flere undersøgelser som f.eks. blodprøver og scanninger.
Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem opfølgningsbesøgene, så kontakt lægen.
Symptomer på tilbagefald kan være:
Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at man tager sine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive dine spørgsmål ned i forvejen, og du bør også tage en pårørende eller en ven med til samtalen.
Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.
Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Man kan også få justeret sin medicin, hvis der er behov for det.
Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan du få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og du kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.
Ved opfølgningsbesøgene kan du få tilbudt medicin til at afhjælpe og lindre eventuelle opståede gener. Du kan sammen med lægen også planlægge genoptræning, hvis du har behov for det. Det kan f.eks. være almindelig konditionstræning, styrketræning eller øvelser, der hjælper på lammelser.
Opfølgningsprogram for hjernetumorer erstatter det, der tidligere hed kontrol.
Opfølgning skal øge fokus på hjælpetilbud, og behandling af bivirkninger og senfølger, da flere med kræft lever længere med deres sygdom.
Få hjælp og viden til at håndtere hverdagen under og efter behandling af kræft i hjernen:
Gode råd om, hvad du kan gøre ved f.eks. mundproblemer, kvalme, træthed og fordøjelsesbesvær:
Få viden og gode råd om bl.a. kost, alternativ behandling og motion - som kan forbedre din livskvalitet, når du er i behandling for kræft:
Sidst ændret:10.10.2019
Overlæge Charlotte Aaquist Haslund (onkolog) og overlæge, ph.d. René J. Laursen (neurokirurg) - begge i Dansk Neuroonkologisk Gruppe (DNOG), Danske Multidisciplinære Cancer Grupper.
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17