Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter knoglesarkomer

Når du har afsluttet din behandling, vil din læge på hospitalet i samarbejde med dig og din familie udarbejde en personlig opfølgningsplan baseret på dine behov for hjælp og støtte - og med fokus på håndtering af senfølger.

Når du skal til opfølgning, foregår det på et af landets to sarkomcentre. Kontrollen foregår oftest ambulant, så det er ikke nødvendigt at være indlagt.

Du skal til opfølgning hver 4.-6. måned i minimum fem år, efter behandlingen er afsluttet.

Læge taler med ung kvinde i hans konsultation

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til at tage dine spørgsmål op

Hvad sker der ved et opfølgningsbesøg?

Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

Hvordan du præcist bliver undersøgt ved opfølgningsbesøgene afhænger af sygdommens forløb, og hvilken behandling du har været igennem.

Undersøgelser for tilbagefald ved opfølgningsbesøg

Ved lavmaligne sarkomer, som ikke spreder sig til lungerne, undersøger lægen én for at kontrollere, om der er tegn på, at kræften er kommet igen (lokal recidiv). Du får altid taget et røntgenbillede af den knogle, hvor sarkomet sad.

Hvis sarkomet spreder sig, sker det overvejende med blodet og da oftest til lungerne. Derfor får man som regel foretaget en røntgenundersøgelse af lungerne, eventuelt suppleret med en CT-scanning.

Hvis sarkomet har siddet i bækkenet eller i bughulen, får man ofte med mellemrum også foretaget en MR- eller CT-scanning. Hvis det er vanskeligt at vurdere MR- eller CT-scanningen, kan det i enkelte tilfælde være nødvendigt at supplere med en PET/CT-scanning.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem kontrolbesøgene, så henvend dig til det sarkomcenter, hvor du går til opfølgning.

Kontakt sarkomcentret, hvis du oplever:

  • Dyb smerte, ofte natlig, i en knogle i mere end få uger
  • Hævelse ved en knogle
  • Et uforklarligt brud

Kontakt din læge, hvis du oplever:

  • En ny knude
  • Hoste
  • Åndenød
  • Smerter
  • Vægttab uden grund
  • Almen utilpashed

Oplever du et af disse symptomer, bør du i første omgang henvende dig til egen læge.

Spørgsmål til lægen

Kontrolbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive dine spørgsmål ned i forvejen.

Man synes, at når man er i behandling, så sker der noget. Der kæmpes for, at kræften skal forsvinde. Men så er det, den svære tid kommer: ventetid på opfølgning. Jeg tror altid, det vil være svært.

Jeg skal selv til opfølgning nu – og så kommer perioden for mig, hvor jeg føler, at jeg har alle mulige symptomer.

Kvinde, kræftpatient

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde dig supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Du kan også få justeret sin medicin, hvis der er behov for det.

Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan du få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og du kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Justering af protese sker hos bandagist

Hvis du har fået foretaget en amputation, skal du løbende have protesen rettet til. Det foregår ikke på sarkomcentrene, men hos en bandagist, hvor du selv kan henvende dig direkte.

Her kan du få gode råd om de problemer, man kan have med protesen samt blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Læs mere:

Arbejde og pension

Alt om knoglesarkomer

Knoglesarkomer – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Sjældne kræftformer" på Cancerforum.