Gå til sygdomsliste

  • Kræft i skeden

    Symptomer, behandling, undersøgelser, diagnose og årsager

Behandling

Kræft i skeden behandles sædvanligvis med strålebehandling og kemoterapi. Det er yderst sjældent, man kan få tilbudt operation. Valget af behandling afhænger af sygdommens stadium, kræfttypen og ens almene helbredstilstand.

Behandling af kræft i skeden

Undersøgelse og diagnose

Man kan først få stillet diagnosen kræft i skeden, når en vævsprøve af knuden viser, at der er tale om kræftceller. Man kan blive undersøgt med en MR- og PET/CT-scanning, gynækologisk undersøgelse og eventuelt kikkertundersøgelse.

Undersøgelse og diagnose ved kræft i skeden

At leve med kræft i skeden

Det er meget forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for kræft i skeden, og efter behandlingen er afsluttet. Her kan du læse om bl.a. kost, familieliv, seksualitet og reaktioner under og efter et kræftforløb.

At leve med kræft i skeden


Årsager og symptomer

Årsagen til kræft i skeden er oftest ukendt, men mulige årsager kan være infektion med human papillomavirus (HPV) og celleforandringer. Mulige symptomer på kræft i skeden er blandt andet blødning, smerter ved samleje og kløe. Læs mere om mulige årsager og symptomer:

Årsager og symptomer på kræft i skeden

Kontrolforløb

Efter strålebehandling af kræft i skeden vil du blive tilbudt opfølgningsforløb, der hvor du har modtaget strålebehandlingen. 

Opfølgning efter kræft i skeden

Online samtalegrupper

Kræftens Bekæmpelse tilbyder online samtalegrupper for patienter, pårørende og efterladte, uanset hvor i landet du bor. Læs om grupperne, og hvordan du tilmelder dig her - det er også er muligt at komme med ønsker til grupper, der endnu ikke findes på listen:

Online samtalegrupper


KIU - Kræft i underlivet

Du kan møde andre patienter eller pårørende i samme situation i patientforeningen KIU:

KIU - Kræft i underlivet

Statistik

Kræft i skeden er en sjælden kræftform med cirka 20 nye tilfælde om året i Danmark.

Statistik om kræft i skeden

Mød andre på cancerforum

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende på cancerforum.

Cancerforum.dk