Gå til sygdomsliste

At leve med kræft i svælget

Efter behandling for kræft i svælget må de fleste leve med bivirkninger, hvad enten man har fået strålebehandling, er blevet opereret eller måske begge dele. Det er ikke alle, der oplever at få samtlige bivirkninger. Her kan du blandt andet læse mere om bivirkninger og kost og familieliv under og efter et kræftforløb.

Sene bivirkninger og senfølger efter strålebehandling af hoved-halsområdet

Bivirkninger kaldes sene, hvis de først opstår efter behandlingen er afsluttet. Denne type gener kan være til stede i måneder eller år. Sene bivirkninger kan i nogle tilfælde blive permanente og kaldes så senfølger. Læs mere om sene bivirkninger og senfølger efter strålebehandling af hoved-halsområdet:

Sene bivirkninger og senfølger efter strålebehandling af hoved-halsområdet

I 'tæt på kræft' nr. 1 februar 2013 kan du læse tre artikler i temaserien om senfølger ved hoved-halskræft:

Læs artiklerne i Tæt på kræft nr. 1 februar 2013

Video: Bivirkninger efter hoved-halskræft: Hvilke bivirkninger risikerer man efter behandlingen? (3:45 min.)

Video: Bivirkninger efter hoved-halskræft: hvilke bivirkninger risikerer man at få efter behandlingen? 3:45 min.

Komplikationer og senfølger

Hvis du er blevet opereret i svælget, er der mulighed for en række komplikationer og senfølger. Blandt andet kan man opleve:

  • Lymfødem af halsen
  • Vanskelighed med at tale
  • Spise-/synkeproblemer
  • Kosmetiske gener

Mundtørhed

Når spytkirtlen er fjernet, får man delvis mundtørhed. Mundtørheden er livslang, men der findes forskellige måder at håndtere den på:

Gode råd ved mundtørhed

Lymfødem af halsen

Hvis man også har fået fjernet lymfeknuder på halsen, kan lymfeafløbet være nedsat, og hævelsen kan vare ved i lang tid. Dette kaldes lymfødem. Tilstanden kan blive mere udtalt, hvis man både behandles med operation og strålebehandling.

Gode råd ved lymfødem

Vanskelighed med tale og synke

Hvis det er blevet vanskeligt at tale efter operation, kan man have gavn af en henvisning til en talepædagog (logopæd), som kan hjælpe med at træne stemmen. 

Hvis man vil i kontakt med en talepædagog (logopæd), kan man enten blive henvist af den afdeling, hvor man går til kontrol, eller man kan selv henvende sig på et taleinstitut eller kommunikationscenter. Genoptræningstilbuddene kan variere fra kommune til kommune.

Ved behandling, der både involverer svælget og dermed tunge, gane eller andre dele af svælgmuskulaturen, kan evnen til at tygge og synke forandres midlertidigt eller vedvarende.

I nogle tilfælde kan en ergoterapeut ved hjælp af øvelser afhjælpe problemer med at synke, spise og tale og også problemer med at åbne munden.

Find generelle råd til bivirkninger og senfølger

Problemer, som opstår under eller efter kræftbehandling, kan skyldes sygdommen eller være en bivirkning til behandlingen. F.eks. oplever en del kræftpatienter i perioder at være meget trætte. Få forslag til, hvordan du tackler hverdagen med f.eks. træthed eller andre bivirkninger og senfølger bedst muligt.

Bivirkninger og senfølger

Find generelle råd om kost og kræft

Du kan styrke din krop under en kræftbehandling ved at have fokus på, hvad du spiser. Efter kræftbehandlingen kan sund mad også være med til at give dig ny energi og styrke kroppen.

Kost til kræftpatienter

Opskrifter på sund mad og til spiseproblemer

At leve med kræft i svælget

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvordan man har det under og efter behandlingen. Du kan selv gøre noget for at få et godt liv under forløbet.

Reaktioner og følelser

Alvorlig sygdom fører mange tanker og følelser med sig. Nogle gange kommer den psykiske reaktion måske først, når behandlingen er færdig. Det er også krævende at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet.

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Ændret kropsopfattelse

Din sygdom og behandling gør måske, at du skal lære at leve med en ændret krop. Måske er kroppen tilsyneladende uændret, men din opfattelse af kroppen er blevet anderledes. De fleste oplever, at jo længere tid man er sygdomsfri efter et behandlingsforløb, jo mere kan man tro på og få tillid til kroppen igen. Læs mere:

Hvis krop og udseende ændrer sig ved en kræftsygdom

Træning og genoptræning

Hvis du har kræft, er det godt for dig fortsat at motionere og røre dig. Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Efter kræftbehandling kan motion være med til at styrke kroppen.

Efter operation, kemoterapi og/eller strålebehandling har nogle brug for genoptræning, fordi de har fysiske gener. Det er vigtigt, at man får en genoptræningsplan, inden man bliver udskrevet fra hospitalet, for at have ret til genoptræning.

Hvis der opstår senfølger i forløbet, kan man ved opfølgningsbesøgene også blive henvist til rehabilitering i kommunen.

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Genoptræning

Sygdommen kan påvirke din seksualitet

Mange kræftramte oplever, at kræftsygdommen og behandlingen får betydning for, hvad de kan, vil og har lyst til seksuelt. Du kan stadig bevare intimiteten.

Læs mere:

Seksualitet

Arbejde under og efter kræftforløbet

Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Ikke alle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en kræftsygdom og må gå på pension.

Arbejde og kræft

Mentale teknikker og tro

Mentale teknikker som visualisering og meditation kan bruges til at lindre smerter, afhjælpe angst og forbedre livskvaliteten, når man er i behandling for kræft.

Mentale redskaber

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med hospitalsafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Offentlige rehabiliteringstilbud

På sundhed.dk kan du finde en oversigt over rehabiliteringstilbud for kræftpatienter i din kommune eller region:

Sundhedstilbud

Mød andre i samme situation

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Hals- og mundhulekræft' på cancerforum:

Cancerforum.dk

Landsforening:

Dansk Landsforening for Laryngectomerede

Netværk henvendt til patienter, der har eller har haft kræft i hals- og/eller mundhule samt deres pårørende:

Netværk for patienter med hals- og mundhulekræft

Legat til patienter med kræft i hoved og hals

Patienter, som er uhelbredeligt syge eller lider af svære senfølger af kræftsygdommen, kan søge Vera og Albert Hills Mindefond. Find ansøgningsskemaet på Dahancas hjemmeside:

Ansøgningsskema til Vera og Albert Hills Mindefond

Læs alt om kræft i svælget

Kræft i svælget – forsiden

 

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Hals- og mundhulekræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende