Gå til sygdomsliste

Undersøgelser for kræft i svælget

Er der mistanke om hoved-halskræft, bliver man tilbudt en øre-næse-halsundersøgelse med fiberskopi. Fiberskopi er en kikkertundersøgelse af svælget og struben med et fiberskop.

Formål med undersøgelser

Nogle undersøgelser har til formål at finde ud af, om der er tale om kræft eller ej. Andre undersøgelser har til formål at finde ud af, hvor meget sygdommen eventuelt har spredt sig.

Mistanke om kræft i svælget opstår oftest hos egen læge eller måske hos tandlægen. Derfra bliver man hurtigt henvist til en praktiserende speciallæge i øre-næse-halssygdomme. Hvis speciallægen mener, at det drejer sig om kræft i svælget, bliver man straks henvist til den lokale øre-næse-halskirurgiske afdeling.

På den øre-næse-halskirurgiske afdeling får man fortaget forskellige undersøgelser. Man får først foretaget en grundig øre-næse-halsundersøgelse med fiberskopi (en kikkertundersøgelse).

Hvis lægen finder et sår eller en knude, får man taget en vævsprøve. Derefter får man foretaget en form for scanning/billedundersøgelse, enten med ultralyd eller ved en CT- eller MR-scanning. Hvis der er yderligere behov får man foretaget endnu en kikkertundersøgelse.

Hvis det drejer sig om kræft i svælget, bliver man henvist til behandling på et af landets seks hoved-halsonkologiske centre.

Undersøgelse af almen tilstand

For at lægen kan vurdere ens almentilstand, får man taget blodprøver, tænderne vurderes og der foretages en lægeundersøgelse af hoved-halsområdet. Lægen føler også efter eventuelle knuder og hævede lymfeknuder i området omkring halsen.

Øre-næse-halsundersøgelse med kikkert (fiberskopi)

Hvis der er mistanke om hoved-halskræft, gennemgår man en grundig øre-næse-halsundersøgelse med fiberskopi. Fiberskopi er en kikkertundersøgelse af svælget og struben med et fiberskop, som kan ses på tegningen herunder. 

Ved kikkertundersøgelsen fører lægen en tynd bøjelig slange med lys og en lille kikkert i spidsen gennem det ene næsebor og ned i svælget.

Undersøgelser for kræft i svælget

Ved en kikkertundersøgelse af struben (fiberskopi) vil lægen med en tynd kikkertslange se ned i svælget og struben.

Undersøgelse i fuld bedøvelse

Da det er vanskeligt for lægen at komme til at undersøge svælget, får man som regel også lavet en forundersøgelse under fuld bedøvelse. Under bedøvelsen vil lægen:

  • Føle hals, tunge og mundbund efter
  • Undersøge med kikkert
  • Opmåle knuden
  • Tage en vævsprøve af knuden

Tandundersøgelse og røntgen af kæberne

Alle patienter bliver henvist til en tandlægeundersøgelse, inden behandlingen sættes i gang. Hvis man skal have strålebehandling, er det vigtigt, at man får foretaget en tandlægeundersøgelse og en special-røntgenundersøgelse af begge kæber (ortopantomografi).

Undersøgelser for spredning

Hvis man har fået konstateret kræft i svælget, foretager lægen flere undersøgelser, der kan afgøre, om kræften eventuelt har spredt sig til andre områder i kroppen. Kræft i svælget, der spreder sig, spreder sig oftest til lymfeknuderne på halsen og mere sjældent til lungerne.

Ultralydsundersøgelse for spredning til lymfebanerne

Kræft i svælget kan sprede sig via lymfebanerne til lymfeknuderne på halsen.

Derfor får man nogle gange undersøgt knuden i svælget og de lokale lymfeknuder med ultralyd. Man får eventuelt taget vævsprøver af lymfeknuderne.

Ultralydsscanning

MR-scanning af hovedet og halsen for spredning

MR-scanning af knuden i svælget og halsens lymfeknuder bruges til at vurdere, om sygdommen har spredt sig. I nogle tilfælde anvender lægen både MR- og CT-scanning.

En MR-scanning er en billeddiagnostisk undersøgelse, som en CT-scanning. I modsætning til en CT-scanning anvendes dog ikke røntgenstråler, men elektromagnetiske stråler. Læs mere om MR-scanning:

MR-scanning

Se film om, hvordan en MR-scanning foregår. 7:45 min.

Se film om, hvordan en MR-scanning foregår. 7:45 min.

PET/CT-scanning af hovedet og halsen for spredning

PET/CT-scanning er en kombination af en CT-scanning (røntgen) og en PET-scanning, hvor man ved hjælp af et radioaktivt sporstof kan se kræftcellers aktivitet i kroppen.

Metoden supplerer de øvrige undersøgelser, men er i mange tilfælde ikke nødvendig. En PET/CT-scanning kan bidrage med yderligere information ved både diagnostik og planlægning af strålebehandling. Læs mere om PET/CT-scanning:

PET/CT-scanning

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:45 min.

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:45 min.

Røntgenundersøgelse for spredning til lungerne

Hvis kræft i svælget spreder sig til andre organer, er det oftest til lungerne. Derfor får man som regel foretaget en røntgenundersøgelse af lungerne, eventuelt suppleret med en CT-scanning. 

CT-scanning
Røntgenundersøgelse

Vævsprøve

Det kan kun afgøres, om en knude er godartet eller ondartet - altså om der er tale om kræft-, hvis celler fra knuden bliver undersøgt i et mikroskop. Derfor skal der udtages en prøve fra knuden. Det kaldes en celleprøve, vævsprøve eller en biopsi.

Det er vigtigt at få taget en vævsprøve af enhver knude i svælget, for at få be- eller afkræftet, om der er tale om kræft, da godartede knuder til forveksling kan ligne kræft. Når man skal have taget en vævsprøve i svælget, foregår det som regel under fuld bedøvelse. Vævsprøven tages eventuelt ultralydsvejledt, og man får samtidig set spiserør og luftrør efter.

Når lægen har udtaget vævsprøven fra knuden, bliver den undersøgt i mikroskop for at se, om der er kræftceller tilstede, og i så fald hvilken type kræft det drejer sig om. Det tager som regel en uge, før der er endeligt svar.

Nogle gange er der ikke nok materiale/celler med i prøven til af afgøre, hvilken type væv det er, og så skal man have taget en ny vævsprøve.

Man kan først få stillet diagnosen kræft, når en vævsprøve af knuden (patologisvaret) viser, at der er kræftceller til stede. Kræft i svælget er som regel af den type, der kaldes planocellulært karcinom. Det er også ved en vævsprøve, at man kan få afgjort, om der er tale om en HPV-relateret kræftform. Læs mere om vævsprøve:

Vævsprøve (biopsi)

På baggrund af alle undersøgelserne kan lægen stille en præcis diagnose. Dette er vigtigt for, at du kan få tilbudt den bedst mulige behandling. 

Læs alt om kræft i svælget

Kræft i svælget – forsiden

 

Om kræftsygdomme

Om kræftsygdomme

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling af kræftsygdomme.

Kræftsygdomme


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Hals- og mundhulekræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende