Gå til sygdomsliste

Undersøgelser

Thymuskræft opdages ofte tilfældigt ved et røntgenbillede af brystkassen. Mistanken opstår, når lægen ved røntgen eller scanning finder en knude i brystkassen bag brystbenet mellem lungerne foran hjertet (i mediastinum anterior).

Formål med undersøgelser

Nogle undersøgelser har til formål at finde ud af, om der er tale om kræft eller ej.

Andre undersøgelser har til formål at finde ud af, hvor meget sygdommen eventuelt har spredt sig.

Ved mistanke om thymuskræft bliver du som regel undersøgt med CT-scanning og får taget en vævsprøve fra knuden.

Røntgen og CT-scanning ved thymuskræft

Hvis lægerne har mistanke om thymuskræft, får du først foretaget en røntgenundersøgelse af brystkassen, hvor de fleste større tumorer kan ses.

Hvis lægen finder en knude på røntgenbilledet, vil du ofte også få foretaget en CT-scanning af brystkassen, da det er en mere nøjagtig undersøgelse.

CT-scanning er en røntgenundersøgelse, hvor der tages en række billeder af kroppen fra forskellige vinkler. Billederne lagres i en computer og vises som ét samlet billede af kroppens indre.

Røntgenundersøgelse

CT-scanning

Ventetiden er svær. Man kommer let til at gå og tænke på det hele tiden, og det fylder i ens hverdag og dræner ens krop. I stedet for at gå og vente på prøver og svar prøvede jeg at udfylde min tid med så mange gode ting og oplevelser, som jeg kunne.

Kvinde med kræft
Statistik om thymuskræft

Thymuskræft er en sjælden kræftform.

Sygdommen opstår hos gennemsnitligt 20-25 personer om året i Danmark.

Thymuskræft udgør mindre end en ½ promille af det samlede antal kræfttilfælde hos voksne i Danmark.

Vævsprøve (biopsi) ved thymuskræft

Den endelige diagnose thymuskræft kan lægerne først stille ved at undersøge en vævsprøve i mikroskop. Vævsprøven bliver undersøgt  i et laboratorium for, om der er kræftceller til stede. Det tager omkring 1 uge, før der er svar på vævsprøven.

Lægen kan udtage en vævsprøve ved hjælp af en såkaldt grovnålsbiopsi, der foretages ved hjælp af ultralyd eller en CT-scanning. Ved grovnålsbiopsi bruger lægen en nål til at tage en vævsprøve. Dette foregår i lokalbedøvelse.

Hvis det ikke er muligt at foretage en grovnålsbiopsi, tager lægen en finnålsbiopsi, som derefter bliver undersøgt for tilstedeværelse af kræftceller.

Ved en finnålsbiopsi stikker lægen en tynd nål ind i knuden og suger nogle celler ud. Det gør ikke mere ondt end at få taget en blodprøve.

Vævsprøver – biopsi

Ultralydsscanning

PET/CT-scanning ved thymuskræft

Ved mistanke om, at thymom kræftcellerne har spredt sig, kan man eventuelt få foretaget en PET/CT-scanning af brystkassen for at undersøge, om der er tegn på spredning.

Læs mere om undersøgelsen her:

PET/CT-scanning

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:28 min.

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:28 min.

Ekkokardiografi ved thymuskræft

Thymus (brislen) ligger tæt på hjertet. I nogle tilfælde får du derfor også foretaget en ekkokardiografi for at se, om du kan få hjerteproblemer.

En ekkokardiografi er en ultralydsscanning af hjertet – en undersøgelse af kroppens indre ved hjælp af ikke-hørbare lydbølger – som kan vise, om der er tegn på hjerteproblemer.

Blodprøver ved thymuskræft

Inden du skal i behandling, får du også taget forskellige blodprøver. Det gør lægerne blandt andet for at undersøge, om du har autoimmune sygdomme, da der er forhøjet risiko for dette, når man har thymom.

Blodprøver

På baggrund af alle undersøgelserne kan lægen stille en præcis diagnose. Det er vigtigt med en præcis diagnose, for at du kan få tilbudt den bedst mulige behandling.

Læs alt om thymuskræft

Thymuskræft – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende