Gå til sygdomsliste

Forsøgets titel:GERICO

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Analkræft, Tyktarmskræft
Forklaring I dette forsøg undersøges det, om et samarbejde mellem geriatere, som er læger med speciale i ældres helbred, og kræftlæger vil kunne nedsætte risikoen for bivirkninger til kemoterapi og dermed øge patienternes overlevelse.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Kemoterapi kan give bivirkninger, og derfor skal patienterne være så stærke og raske som muligt, når de sættes i behandling. Ældre borgere får de samme bivirkninger som yngre, men ofte i sværere og mere alvorlig grad, fordi de bl.a. er fysisk svagere, spiser mindre og ofte har andre kroniske sygdomme.

I forsøget vil en geriater lave en omfattende vurdering af patienternes helbred og medicin og forsøge at forbedre de problemer, der eventuelt måtte være. På den måde kan flere patienter komme i behandling med kemoterapi uden at skulle afbryde behandlingsforløbet eller gå ned i dosis undervejs pga. bivirkninger.

Forsøget vil give lægerne ny viden om de faktorer, der er afgørende for bivirkninger til kemoterapi.

Forsøgsmetode

Forsøget er et lodtrækningsforsøg. Et computerprogram trækker lod blandt deltagerne for tilfældigt at afgøre, hvem der får forsøgsbehandling, og hvem der får standardbehandling.

Du kan deltage i forsøget hvis:

 • Du er ≥ 70 år

 • Du skal i behandling med kemoterapi, fordi du enten er blevet opereret for fremskreden tyktarm- og endetarmskræft, eller fordi kræften har spredt sig

 • Du vurderes som skrøbelig baseret på spørgeskemaet G8

 • Du som minimum er selvhjulpen og oppegående mere end halvdelen af dagen (performancestatus 2)

 • Du kan behandles med kemoterapistoffer som forebyggende eller primære behandling

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

 • Du har en anden ondartet sygdom med undtagelse af basalcellekræft i huden eller en historik med en lokal kræft i livmoderhalsen indenfor de seneste 5 år

 • Du ikke indgår i andre forsøgsbehandlinger

 • Du ikke tidligere har fået forebyggende kemoterapi

Sådan foregår behandlingen

Du starter med at få en grundig helbredsundersøgelse, inden behandlingen går i gang. Herefter deles patienterne i to grupper ved lodtrækning: • Gruppe 1: Behandling hos en kræftlæge og en geriater. Ved behov vil du have mulighed for at blive undersøgt og behandlet hos en geriater, fysioterapeut og en diætist

 • Gruppe 2: Behandling hos en kræftlæge


Kontrol
Løbende skal alle patienter udfylde et spørgeskema om livskvalitet. Du vil desuden blive kontaktet af en diætist 9 måneder efter opstarten af kemoterapi.
Hvis du kommer i gruppe 1, vil du også få taget to ekstra sæt blodprøver i løbet af 6 måneder.

Så længe kan du få behandlingen
Når den planlagte kemoterapi er gennemført, er forsøget slut.

Bivirkninger ved behandlingen

Det skal understreges, at de omtalte bivirkninger er mulige bivirkninger. Man får altså ikke nødvendigvis dem alle, og de fleste af dem kan lægerne forebygge og lindre.


De fleste bivirkninger er midlertidige og holder op i løbet af nogle uger eller måneder efter behandlingen. Inden forsøgsbehandlingen taler lægerne med dig om de mulige bivirkninger.

Her kan du få behandlingen
 • Herlev Hospital

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Forsøgets id-numre

Herlev KFE: GI 1504

Denne side er sidst opdateret: 2021-04-01

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat