Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Behandling af læbekræft er først og fremmest operation. Man kan også få strålebehandling på læben.
Kræft på læben kan næsten altid behandles med et godt resultat – også kosmetisk.
Behandlingen af kræft som sidder på indersiden af læben i læbeslimhinden eller på det læberøde regnes som hoved-hals kræft. Behandlingen varetages af øre-næse-hals kirurger, og man indgår i den dertil hørende kræftpakke.
Behandlingen af kræft i læben, som sidder på overgangen mellem det læberøde (prolabiet) og huden betegnes som hudkræft. Denne behandling varetages af plastikkirurger.
Kræftknuden der involverer både det læberøde og huden bliver enten behandlet af øre-næse-hals kirurger eller plastikkirurger.
Når du har kræft på læben, bliver du i nogle tilfælde tilbudt operation som behandling. Ved operationen fjerner lægerne alt kræftvævet på læben.
En plastikkirurg kan næsten altid genskabe læben, så operationen ikke skæmmer ansigtet. Her kan du se, hvordan læbekræft fjernes ved operation:
Hvis lægerne ved undersøgelse af lymfeknuderne på halsen finder spredning af kræften af dem, får man også fjernet lymfeknuderne ved en operation på halsen.
Behandlingen af kræft som sidder på indersiden af læben i læbeslimhinden eller på det læberøde regnes som hoved-hals kræft. Behandlingen varetages af øre-næse-hals kirurger, og man indgår i den dertil hørende kræftpakke.
Behandlingen af kræft i læben, som sidder på overgangen mellem det læberøde (prolabiet) og huden betegnes som hudkræft. Denne behandling varetages af plastikkirurger.
Hvis kræftknuden både involverer det læberøde og huden, bliver man enten behandlet af øre-næse-hals kirurger eller plastikkirurger.
Du kan halvere risikoen for komplikationer ved at holde op med at ryge og lade være med at drikke alkohol inden operationen.
Det er også vigtigt, at du informerer personalet om, hvad du tager af medicin, også alternativ behandling og kosttilskud.
Hvis knuden er så stor eller sidder på en måde, hvor operation vil give svære forandringer f.eks. hvis den medfører, at en meget stor del af læben må fjernes, får man i stedet tilbudt strålebehandling.
Strålebehandling mod læbekræft giver som regel et pænt resultat. Bivirkningerne efter strålebehandling af kræft på læberne er beskedne, da det kun er et lille strålefeltet. Der er oftest kun et sår det sted, hvor man bliver bestrålet.
Hvis læbekræften har spredt sig til lymfeknuderne på halsen, vil man ofte også få strålebehandling af dem. Nogle bliver i den situation først opereret og får derefter strålebehandlet lymfeknuderne.
Strålebehandling er en form for røntgenstråler i høj dosis. Strålerne påvirker kræftcellerne, så de enten dør eller holder op med at dele sig.
Strålebehandling kan give bivirkninger, men som regel kun i det område, hvor strålerne rammer.
Læs mere om strålebehandling og bivirkninger:
Vær åben om sygdommen og prøv at få snakket åbent om de svære følelser som sorg, angst for at dø og ensomhed. Måske du kan have glæde af at snakke med Kræftens Bekæmpelse. Det gælder også dine pårørende.
Kræftpatient
Læs om gode vaner, når du er indlagt eller er i behandling:
Undgå fejl og komplikationer under dit kræftforløb
Se en liste over ny kræftmedicin, som er godkendt i EU eller USA - og læs om, hvordan du kan få adgang til ny medicin:
Gode råd om, hvad du kan gøre ved f.eks. mundproblemer, kvalme, træthed, fordøjelsesbesvær eller åndenød:
Find opskrifter og få viden om kost, ernæring og kosttilskud:
Myter, fakta og gode råd:
Sidst ændret:07.04.2017
Overlæge Elo Andersen, Danish Head and Neck Cancer Group (DAHANCA), Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG)
Overlæge Grethe Schmidt
Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.
Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17