Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Efter du er færdig med din behandling for leverkræft, bliver du tilbudt at gå til opfølgningssamtaler i en periode.
Når du har afsluttet sin behandling, vil du som regel blive tilbudt et opfølgningsprogram i en periode. Ved disse besøg taler du med en læge og bliver undersøgt.
Nogle gange bliver man tilbudt at komme til opfølgningsbesøg f.eks. tre måneder efter behandling og derefter som regel hver sjette måned. Det er lægen, der afgør, hvor ofte og hvor længe dit opfølgningsprogram varer.
Du har en øget risiko for at udvikle kræft i leveren, hvis du har:
I disse tilfælde bør du jævnligt gå til kontrol og få taget blodprøver og foretaget scanning af leveren med ultralyd.
Man bliver som regel indkaldt til opfølgningsbesøg på den afdeling, hvor man blev behandlet. Det foregår dog ikke ens overalt i landet.
Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.
Din lever bliver undersøgt med en ultralydsundersøgelse eller en CT-scanning. Hos nogle tager lægen en blodprøve for at måle værdien af alfaføtoprotein, som ofte vil være forhøjet, hvis sygdommen er kommet igen.
Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling. Det kan også være symptomer, som skyldes gener, der er opstået efter behandlingen.
Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål til lægen ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.
Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Du kan også få justeret din medicin, hvis der er behov for det.
Hvis du har problemer efter behandlingen er afsluttet, kan du få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og du kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.
Opfølgningsprogrammer for bl.a. kræft i øvre mavetarm, heriblandt opfølgningsprogram for leverkræft erstatter det, der tidligere hed kontrol.
Opfølgning skal øge fokus på hjælpetilbud, og behandling af bivirkninger og senfølger, da flere med kræft lever længere med deres sygdom.
Du kan læse mere om opfølgningsforløb generelt:
Sidst ændret:18.07.2018
Overlæge, dr. med. Morten Ladekarl (onkolog) og professor, overlæge, dr.med. Frank Viborg Mortensen (kirurg), Dansk Lever-Galdevejs Cancer Gruppe
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17