Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Risikoen for, at leverkræft vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling man tidligere har fået. Der findes flere muligheder for behandling, hvis leverkræft kommer igen.
Risikoen for tilbagefald er størst i løbet af de første år, efter behandling er afsluttet.
Det vil sige, at jo flere år der går uden tilbagefald, jo mindre er risikoen for, at sygdommen kommer igen.
Hvis leverkræft kommer igen, er det enten som et lokalt tilbagefald i leveren, eller ved at kræften har spredt sig til andre steder i kroppen i form af metastaser.
Behandling af lokalt tilbagefald af kræft i leveren
Det mest almindelige er, at der opstår en ny kræftknude i leveren. Her vil lægen vurdere mulighederne for lokalbehandling i leveren, som kan være operation, radiofrekvensbehandling eller 'kemo-embolisering', hvor blodkarrene til kræftknuden bliver blokeret.
I mange til fælde vil man kunne få en af disse behandlinger igen, hvis man får en ny kræftknude i leveren. Læs mere om behandling af leverkræft:
Hvis leverkræften har bredt sig udenfor leveren - f.eks. til lymfeknuder i nærheden af leveren eller til lungerne - eller hvis kræftforandringerne i leveren er meget omfattende, kan man få tilbudt medicinsk behandling med sorafenib sammen med lindrende behandling. Læs mere:
Hvis man ikke kan få tilbudt behandling af tilbagefald af leverkræft, kan man under alle omstændigheder få lindret generende symptomer.
Det kan f.eks. være ophobning af væske i bughulen (ascites), som man kan få tappet ud med jævne mellemrum.
Har man gulsot, fordi kræften tilstopper galdevejene, kan man få indopereret et lille rør (en stent), der holder galdevejene åbne.
Leverkræft giver som regel ikke smerter, men skulle det ske, kan smerterne som regel altid behandles effektivt. Læs mere:
Læs mere om lindrende behandling af levermetastaser:
Har man en gang haft kræft, ligger det for de fleste i baghovedet, at kræften kan komme tilbage. Alligevel er beskeden, om at kræften er kommet tilbage, oftest overvældende.
Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.
Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.
Tilbagefald af en kræftsygdom betyder, at sygdommen er vendt tilbage igen, efter man har været fri for kræft. Det kaldes også recidiv. Man kan få lokalt tilbagefald og/eller tilbagefald med spredning.
Det kaldes lokalt tilbagefald, hvis kræften vender tilbage til den del af kroppen, hvor kræften først opstod.
Kræft kan også vende tilbage i form af spredning af sygdommen. Kræften kan være vokset ind i lymfebanen og derfor have spredt sig til lymfeknuderne eller være vokset ind i blodbanen og via blodet være spredt til andre organer i kroppen.
Det kaldes metastaser, når kræftceller fra en kræftknude spreder sig med blodet eller lymfen og danner nye kræftknuder andre steder i kroppen.
En metastase består af samme type kræftceller, som den oprindelige kræftknude bestod af. Det vil sige, at f.eks. brystkræft, der har spredt sig til knoglerne, består af brystkræftceller.
Sidst ændret:18.07.2018
Overlæge, dr. med. Morten Ladekarl (onkolog) og professor, overlæge, dr.med. Frank Viborg Mortensen (kirurg), Dansk Lever-Galdevejs Cancer Gruppe
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17