Gå til sygdomsliste

Årsager til livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft skyldes primært en kronisk infektion med human papillomavirus (HPV). P-piller giver en let øget risiko.

Kronisk HPV-infektion kan udvikle sig til livmoderhalskræft

Hos en mindre gruppe kvinder kan HPV-infektionen blive kronisk. Kronisk HPV-infektion kan forårsage celleforandringer (forstadier) på livmoderhalsen. Lette celleforandringer kan forsvinde af sig selv, men sværere celleforandringer vil have en større tendens til at udvikle sig til kræft.

HPV er mere end 100 forskellige typer virus

Omkring 12 af typerne kan give anledning til forstadier og livmoderhalskræft. Forskning har vist, at typerne 16 og 18 er årsag til 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Andre HPV-typer som for eksempel 6 og 11 kan medføre kønsvorter (kondylomer).

I de fleste tilfælde forsvinder en HPV-infektion af sig selv. Nogle få HPV-infektioner bliver imidlertid kroniske, og dette kan føre til forstadier til livmoderhalskræft og egentlig livmoderhalskræft – og i sjældnere tilfælde kræft i de ydre kvindelige kønsorganer, skeden, anus (endetarmsåbningen) og penis samt kræft i munden, mandlerne og svælget.

Forskerne kender ikke den præcise årsag til, at HPV-infektionen hos nogle bliver kronisk, ligesom det heller ikke vides nøjagtigt, hvorfor den kroniske infektion i visse tilfælde kan føre til kræft. Har man først fået infektionen, ved man dog, at eksempelvis et svækket immunsystem og rygning kan spille en rolle i udviklingen af livmoderhalskræft.

HPV-infektion kan ikke behandles, men forebygges med vaccine

Der findes ingen behandling for HPV-infektion, men HPV-infektion kan forebygges ved, at man bliver vaccineret mod HPV.

Der findes tre forskellige vacciner mod livmoderhalskræft:

  • Cervarix®: Beskytter mod HPV type 16 og 18, som er årsag til cirka 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft
  • Gardasil®: Beskytter ligesom Cervarix® mod HPV16 og 18, og beskytter derudover også mod HPV6 og 11, der forårsager 90 pct. af alle kønsvorter
  • Gardasil9®: Denne vaccine blev godkendt af det Europæiske Lægemiddelagentur til salg i Europa i juni 2015, og det er dermed den nyeste HPV-vaccine. Gardasil9® beskytter mod 7 kræftfremkaldende HPV typer (16, 18, 31, 33, 45, 52, 58), der forårsager omkring 90 pct. af alle livmoderhalskræfttilfælde, samt mod HPV6 og 11, der forårsager kønsvorter

HPV-vaccination blev indført i det danske børnevaccinationsprogram fra 1. januar 2009. Fra 1. november 2017 bruges Gardasil®9 i børnevaccinationsprogrammet. Før var det Cervarix®. De piger, der er begyndt deres vaccinationsserie med Cervarix®, fortsætter med denne vaccine. Kun ikke tidligere HPV-vaccinerede piger tilbydes fuld vaccination med Gardasil®9 efter 1. november 2017.

Bliver man vaccineret, producerer man antistoffer mod de HPV-typer, som vaccinen beskytter mod. Det vil sige, at man bliver immun over for dem. For at få den største effekt af vaccinen skal man helst have den, før man bliver udsat for smitte med HPV – det vil sige helst inden, man har haft seksuel debut.

Vaccination kan dog også være relevant for piger og kvinder, der har haft seksuel debut, da det ikke er sikkert, at man har været smittet med HPV. Selv om man har været smittet med nogle HPV-typer, yder vaccinen fortsat beskyttelse mod de HPV-typer, som er inkluderet i vaccinen, og som man ikke tidligere har været smittet med.

Den nuværende HPV-vaccine i det danske vaccinationsprogram beskytter kun mod 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Derfor er det vigtigt at deltage i screening, fra man fylder 23 år, selvom man er HPV-vaccineret.

Læs mere om HPV som årsag til kræft generelt:

HPV som årsag til kræft

Læs spørgsmål og svar om HPV og om vaccinationsprogrammet:

cancer.dk/hpv

Rygning øger risikoen for, at HPV-infektionen bliver kronisk

Kroppens immunforsvar bekæmper mange HPV-infektioner, men der er nogle af typerne, som immunforsvaret har vanskeligere ved at bekæmpe. Forskerne ved, at rygning indvirker negativt på kroppens evne til at bekæmpe en HPV infektion.

Rygning

P-piller øger risikoen let

P-piller giver en let øget risiko for at udvikle livmoderhalskræft. Den øgede risiko forsvinder omkring 5 år efter, at man er holdt op med at tage p-piller.

Arvelige cancersyndrom øger risikoen for livmoderhalskræft

Peutz-Jeghers syndrom er en arvelig sygdom, der er karakteriseret ved udvikling af mørke pletter på huden og i munden i barnealderen samt polypper i mavetarmkanalen. I voksenalderen er der forhøjet risiko for at udvikle kræft, primært i brystet og mavetarmsystemet, men også i andre organer såsom livmoderhalsen.

Læs mere om arvelige cancersyndromer: 

Arvelige cancersyndromer

Erhverv og kemikalier

Der er mistanke til, at tetraklorethylen – et organisk opløsningsmiddel, der især bruges på renserier – kan øge risikoen for at udvikle livmoderhalskræft.

Læs mere om arbejdsrelateret kræft:

Arbejdsmiljø og kemikalier

Overvægt øger muligvis risikoen

Svær overvægt øger muligvis risikoen for at udvikle livmoderhalskræft, men der mangler stadig forskning på området.

Læs mere om overvægt og kræft:

Overvægt


Alt om livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Livmoderhalskræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft