Gå til sygdomsliste

Behandling af livmoderhalskræft i stadium IA

Har man livmoderhalskræft i stadium IA, er behandlingen enten en kegleoperation eller en operation, hvor man får fjernet livmoderen. Ved en kegleoperation kan man stadig blive gravid bagefter.

Hvad er en kegleoperation (keglesnit) 

Hvis kræftknuden ikke er synlig, men er blevet fundet ved mikroskopisk undersøgelse, kan en kegleoperation af livmoderhalsen være tilstrækkeligt til at fjerne sygdommen. En kegleoperation kaldes også for et keglesnit eller konisation.

Illustration af æggestokke, livmoder og livmoderhals

Her ses det kvindelige underliv, hvor et keglesnit er markeret med en stiplet linje. Nederst til højre ses livmoderhalsen skråt nedefra med livmodermunden, og hvordan det ser ud, når området ved livmodermunden er skåret ud ved et keglesnit.

Ved en kegleoperation fjerner lægen den nederste del af livmoderhalsen. Vævet bliver derefter undersøgt i mikroskop. Hvis undersøgelsen bekræfter, at der er tale om livmoderhalskræft i stadium IA, og alle forandringer er fjernet i sundt væv, kan kegleoperationen være tilstrækkelig behandling.

Dette afhænger dog af flere ting, som eksperterne vil vurdere nøje og tale med dig om. Der vil blive taget hensyn til din alder og evt. graviditetsønske, og beslutninger bliver også taget i samråd med dig og dine pårørende.

Fordelen ved kegleoperation er, at det fortsat er muligt at blive gravid og gennemføre en graviditet.

Få bivirkninger ved kegleoperation 

Der er få bivirkninger ved et keglesnit, da man kun får fjernet et meget lille stykke væv fra livmoderhalsen. Efter operationen kan der forekomme blødning, men den kan lægen standse, eventuelt med en syning.

Hvis man har fået foretaget keglesnit, er der en let øget risiko for at føde for tidligt, hvis man bliver gravid bagefter. Sker det, får man derfor tilbudt ekstra kontroller, mens man er gravid, så lægerne kan holde øje med, at livmoderhalsen ikke åbner sig.

Problemet er størst, hvis man har fået foretaget keglesnit flere gange. Her kan lægen overveje at indsy et bændel omkring livmoderhalsen, før du bliver gravid for at nedsætte risikoen for, at du føder for tidligt.

Operation, hvor livmoderen bliver fjernet

I mange tilfælde, hvor livmoderhalskræft bliver fundet tidligt (stadium IA), vil et keglesnit være behandling nok.

Hos nogle patienter er der dog risikofaktorer til stede, der gør, at lægen vil anbefale at man får fjernet livmoderen og eventuelt de såkaldte skildvagtslymfeknuder (enkelte lymfeknuder i bækkenet). Din læge vil forklare dig mere om dette, hvis det er relevant.

Hos nogle patienter kan det være nødvendigt at foretage udvidet fjernelse af livmoderen. Dette afhænger af kræftknudens størrelse målt i mikroskopet. Din læge vil forklare dig mere om dette, hvis det er relevant.

Har man fået fjernet livmoderen kan man ikke blive gravid.

Du kan godt have sex, selv om du har fået fjernet livmoderen. Skedens top skal dog have tid til at hele, og vævet skal have tid til at genopbygge sin elasticitet. Der kan derfor godt gå nogle måneder, før sexlivet kan nydes uden ømhed i skeden.

Nogle patienter har et ønske om at få fjernet livmoderen, selv om de har fået livmoderhalskræft i helt tidligt stadium. Det går lægerne oftest med til. De siger kun nej, hvis der er særlige risikofaktorer forbundet med operationen hos netop dig.

Hos ældre kvinder med livmoderhalskræft i tidligt stadie anbefaler lægerne ofte at fjerne livmoderen. Det skal sikre, at yderligere forandringer højere oppe i livmoderen bliver fjernet. Hvis det pga. andre sygdomme er for risikabelt at få foretaget en større operation, hvor livmoderen bliver fjernet, vil lægen i stedet anbefale dig keglesnit og opfølgning.

Læs mere om operation med udvidet fjernelse af livmoderen:

Behandling af livmoderhalskræft i stadium IB

Læs også

Kræftsygdommen og behandlingen kan påvirke dit sexliv. Læs her om, hvad du kan gøre for at bevare intimiteten.

Kræft og seksualitet


Mere om behandling af livmoderhalskræft:

Behandling af livmoderhalskræft


 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Livmoderhalskræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft