Gå til sygdomsliste

Behandling af livmoderhalskræft i stadium IA

Har man livmoderhalskræft i stadium IA, er behandlingen enten en kegleoperation eller en operation, hvor man får fjernet livmoderen. Ved en kegleoperation kan man stadig blive gravid bagefter.

Hvad er en kegleoperation (keglesnit) 

Hvis kræftknuden er meget lille, kan en kegleoperation af livmoderhalsen være tilstrækkeligt til at fjerne sygdommen. En kegleoperation kaldes også for et keglesnit eller konisation.

Her ses de kvindelige kønsorganer, hvor et keglesnit er markeret med en stiplet linje. Nederst til højre ses livmoderhalsen skråt nedefra med kræft rundt om livmodermunden. Ved siden af kan man se, hvordan det syge væv bliver fjernet ved en kegleoperation

Ved en kegleoperation får man fjernet det syge væv i livmoderhalsen. Vævet bliver derefter undersøgt i mikroskop. Hvis undersøgelsen bekræfter, at der er tale om tidligt stadium IA, og alle forandringer er fjernet i sundt væv, er kegleoperationen nok behandling.

Fordelen ved kegleoperation er, at det fortsat er muligt at blive gravid og gennemføre en graviditet.

Få bivirkninger ved kegleoperation 

Der er kun få bivirkninger ved et keglesnit, da man kun får fjernet et meget lille stykke væv fra livmoderhalsen. Efter operationen kan der forekomme blødning, men den kan lægen standse, eventuelt med en syning.

Hvis man har fået foretaget keglesnit, er der en let øget risiko for at føde for tidligt, hvis man bliver gravid bagefter. Sker det, får man derfor tilbudt ekstra kontroller, mens man er gravid. Så kan lægerne holde øje med, at livmoderhalsen ikke åbner sig.

Problemet er dog størst, hvis man har fået foretaget keglesnit flere gange.

Operation, hvor livmoderen bliver fjernet

I de fleste tilfælde af helt tidlig livmoderhalskræft (stadium IA) vil et keglesnit være behandling nok.

Hos enkelte patienter er der dog andre risikofaktorer til stede. De gør, at lægen vil anbefale at man får fjernet livmoderen og eventuelt de såkaldte skildvagtslymfeknuder (enkelte lymfeknuder i bækkenet). Din læge vil forklare dig mere om dette, hvis det er relevant.

Har man fået fjernet livmoderen kan man desværre ikke blive gravid.

Du kan godt gennemføre samleje, selv om du har fået fjernet livmoderen. Skedens top skal dog have tid til at hele, og vævet skal have tid til at genopbygge sin elasticitet. Der kan derfor godt gå nogle måneder, før sexlivet kan nydes uden ømhed i skeden.

Nogle patienter har et ønske om at få fjernet livmoderen, selv om de har fået livmoderhalskræft i helt tidligt stadium. Det går lægerne oftest med til. De siger kun nej, hvis der er særlige risikofaktorer forbundet med operationen hos netop dig.

Hos ældre kvinder med livmoderhalskræft i tidligt stadium anbefaler lægerne ofte at fjerne livmoderen. Det skal sikre, at man fanger yderligere forandringer højere oppe i livmoderen. Lægen vil dog også her blot anbefale et opfølgningsforløb, hvis der er risikofaktorer forbundet med operationen.

Læs også

Kræftsygdommen og behandlingen kan påvirke dit sexliv. Læs her om, hvad du kan gøre for at bevare intimiteten.

Kræft og seksualitet


Mere om behandling af livmoderhalskræft:

Behandling af livmoderhalskræft

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Livmoderhalskræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft