Gå til sygdomsliste

Bivirkninger ved strålebehandling af kræft i livmoderhalsen

Kvinder reagerer forskelligt på strålebehandling ved livmoderhalskræft, og ikke alle får alle bivirkninger. Mange bivirkninger kan behandles og forsvinder gradvist, men nogle bivirkninger er blivende og kaldes også for senfølger.

Kvinde fodrer høns med sit barnebarn

Langt de fleste kvinder klarer sig godt efter strålebehandlingen, selv om de oplever bivirkninger efter behandlingen.

Strålebehandling giver bivirkninger, fordi strålerne ikke helt kan undgå at ramme det normale væv i området, der strålebehandles. Det vil sige tarm, blære, skede, knogler og bindevæv tæt på livmoderhalsen.

Det er vigtigt at understrege, at det langt fra er alle, der oplever samtlige bivirkninger, du kan læse om her.

Tidlige og sene bivirkninger

Bivirkningerne kan deles op i såkaldte akutte og sene bivirkninger. 

De tidlige bivirkninger skyldes slimhindeskade og kommer typisk efter 1-2 ugers strålebehandling. De varer 2-3 uger efter endt behandling, hvorefter de langsomt forsvinder.

De sene bivirkninger kommer måneder efter endt behandling. De skyldes dannelse af arvæv i det område, der er strålebehandlet. De sene bivirkninger kan være varige af karakter og kaldes også for senfølger.  

Tidlige bivirkninger ved strålebehandling forsvinder igen

I umiddelbar forbindelse med strålebehandlingen vil de fleste få en eller flere af disse akutte bivirkninger, som forsvinder i månederne efter endt behandling:

  • Træthed
  • Diarré
  • Gener fra blæren
  • Rødme og irritation af huden
  • Sarte slimhinder i skeden 

Træthed

De fleste oplever træthed i forbindelse med strålebehandlingen og kemoterapien. Trætheden gør, at det kan blive nødvendigt at tage et hvil i løbet af dagen. Det er dog vigtigt, at du fortsat forsøger at holde dig fysisk aktiv under strålebehandlingen, da undersøgelser viser, at motion kan være med til at mindste træthed under et strålebehandlingsforløb.

Hvis du arbejder, er det oftest nødvendigt at være sygemeldt i en periode efter endt behandling. Længden af denne periode er forskellig fra person til person.  

Diarré

Man kan få et vekslende afføringsmønster, når man får strålebehandlingerne. Især er der en del, der får diarré i et varierende omfang. Diarré kan behandles med stoppende lægemidler. Derudover kan plejepersonalet give yderligere information om, hvordan du skal forholde dig, hvis du får diarré. Læs mere:

Gode råd ved diarré og tarmproblemer

Gener fra blæren

I løbet af strålebehandlingen er der risiko for at få gener fra blæren. Generne kan forværres af den indvendige strålebehandling. Generne ligner symptomer på blærebetændelse, men forsvinder oftest af sig selv, når behandlingen er afsluttet.

Rødme og irritation af huden

Enkelte kvinder får rødme og irritation i huden på det bestrålede område efter udvendig bestråling. Det kan især være i lysken, hvis lymfeknuderne i disse regioner også bestråles. Hudgener kan behandles med ’luftning’, fedtcreme og steroidholdige salver.

Sarte slimhinder i skeden

Slimhinderne i skeden kan blive sarte og skrøbelige efter strålebehandling. En del kvinder vil opleve lidt mere udflåd, eventuelt med lidt blod i. Der kan være smerter ved samleje pga. de sarte slimhinder. 

Sene bivirkninger ved strålebehandling af kræft i livmoderhalsen

Sene strålebivirkninger opstår måneder til år efter endt strålebehandling . Mange af dem kan behandles eller mildnes. Andre som f.eks. tidlig overgangsalder er permanente. Bivirkningerne kan være:

  • Tarmproblemer
  • Gener fra blære
  • Tidlig overgangsalder
  • Man kan ikke længere blive gravid
  • Påvirkning af skeden - og deraf sexlivet
  • Gener fra knogler og bindevæv
  • Lymfødem

De mest hyppige tarmproblemer

Omkring en tredjedel af alle kvinder får en varierende grad af tarmgener efter strålebehandling. Disse gener kan være:

  • Ændret afføringsmønster med hyppigere og tyndere afføring
  • Oppustet mave og tendens til forstoppelse
  • Pludselig afførringstrang og i nogle tilfælde besvær med at holde på afføringen

Tarmgener bør undersøges nærmere og kan oftest behandles. Det er derfor vigtigt at gøre opmærksom på eventuelle gener i forbindelse med opfølgningen efter behandlingen er afsluttet.

Der kan opstå blødning fra endetarmen, fordi slimhinden er påvirket af strålerne. Blødning fra endetarmen ses typisk 1-1½ år efter strålebehandlingen er afsluttet. Man kan få behandlet slimhindeblødningerne med pensling med formalin samt med blødgørende afføringsmiddel.

Læs om, hvad du kan gøre, hvis du har forstoppelse:

Gode råd ved forstoppelse

Mere sjældne tarmsymptomer

Enkelte kvinder oplever symptomer på tarmslyng med perioder af smerter i maven og forstoppelse. Dette skyldes strålepåvirkning af en tarmslynge, der nu ikke er bevægelig i samme grad som tidligere. Symptomerne kan i enkelte tilfælde medføre, at du skal opereres og have fjernet det strålepåvirkede tarmstykke

Hos enkelte kan der opstå en forbindelse mellem tarmen eller blæren og skeden -– dette kaldes en fistel. Kommer der en fistel i tiden efter strålebehandlingen, skal du opereres.

Ved operationen bliver tarmen ledt ud i et hul på siden af maven (stomi), og/eller man får lavet en kunstig blære, hvor urinen ledes ud i siden (urostomi). 

Hvis det bliver nødvendigt at få lavet en stomi til afføring eller urin, så er det en permanent løsning, som du skal leve med resten af livet. Læs mere om stomi under tyktarmskræft:

Stomi

Gener fra blæren

Efter strålebehandlingen kan der opstå gener fra blæren. Disse bivirkninger kan dukke op mange år efter behandlingen er afsluttet og kan være:

  • Ændret vandladningsmønster med hyppigere vandladninger
  • Pludselig vandladningstrang selv om blæren ikke er særlig fyldt og problemer med at holde på vandet
  • Slimhinden i blæren kan blive tynd, og der kan opstå blødninger i blærens slimhinde, så der kommer blod i urinen.

Mange blærebivirkninger kan behandles, og det er kun i meget sjældne tilfælde, at blæren er så påvirket af strålebehandlingen, at det kan være nødvendigt at blive opereret og få lavet en kunstig blære, hvor urinen ledes ud i siden (urostomi).

Tidlig overgangsalder

Strålebehandling ødelægger æggestokkenes funktion, så de ikke længere producerer kvindelige kønshormoner. Det har betydning for yngre kvinder, der endnu ikke er gået i overgangsalder, når de starter strålebehandling.  

Det betyder, at der opstår gener, som almindeligvis er forbundet med overgangsalderen. Det kan være hede/svedeture, tørre slimhinder, humørsvingninger og seksuelle problemer.

Yngre kvinder bliver anbefalet hormonbehandling (østrogen og gestagen) for at afhjælpe overgangsalderens symptomer og forebygge knogleskørhed. Østrogen styrker slimhinderne i blærebunden og i skeden og hjælper til at forbedre blærens og skedens funktion.

Kræft i livmoderhalsen er ikke påvirket af hormonbehandling. Det vil sige, at hormonbehandlingen ikke giver kræften bedre muligheder for at vokse. Det er dog altid en god idé at diskutere fordele og ulemper ved hormonbehandling med sin læge. Læs mere:

Tidlig overgangsalder

Det er ikke muligt at blive gravid efter strålebehandling

Det er meget høj stråledosis til livmoderen, der bliver givet under den udvendige og indvendige strålebehandling . Derfor er det desværre ikke muligt at blive gravid efter strålebehandlingen.

Skeden

Efter strålebehandling kan slimhinden i skeden blive tyndere og mere sart. Der kan også opstå små blødninger i slimhinden. Der kan derfor forekomme øget udflåd fra skeden, eventuel med lidt blod i.

Strålebehandling kan påvirke skedens slimhinder. Der kan dannes arvæv, så skeden kan føles kortere og mindre eftergivelig.

Arvævet kan også påvirke de små blodkar i skedevæggen. Det kan gøre det vanskeligere at blive fugtig i skeden ved seksuel ophidselse. Begge dele kan medføre smerter ved samleje.

Problemer med sexlivet kan der ofte gøres noget ved

Mange får seksuelle problemer efter strålebehandling for livmoderhalskræft. Det skyldes formentlig både fysiske og psykologiske mekanismer. For nogle kvinder bliver sexlivet bedre med tiden, mens andre kan have svært ved at bevare seksualiteten.

Heldigvis kan der gøres noget ved problemerne, og det er derfor vigtigt, at du opsøger hjælp, hvis du og din partner oplever seksuelle problemer.

De mest almindelige seksuelle problemer for kvinder efter strålebehandling for livmoderhalskræft er manglende lyst til sex, tørhed i skeden, smerter ved samleje, og afkortet, mindre eftergivelig skede. 

Creme, olie eller hormonholdige stikpiller

Det er ikke usædvanligt at der kan forekomme lidt blodigt udflåd efter samleje. Det skyldes slimhindernes skrøbelighed og kan afhjælpes med et smørende middel, f.eks. vand- eller silikonebaseret glidecreme, mandel- eller rosenolie eller behandling med østrogenholdige stikpiller til skeden.

Hormonholdige stikpiller i skeden påvirker ikke behandlingen af livmoderhalskræft og øger ikke risiko for tilbagefald.

Afkortning af skeden kan afhjælpes med en såkaldt hegar stav

For at modvirke afkortning af skeden pga. arvævsdannelse anbefales det at bruge en såkaldt hegar. En hegar er en stav, der er lavet af stål, glas eller glasfiber. Du kan få udleveret en hegar på den afdeling, hvor du er blevet behandlet.

Hegaren indføres forsigtigt i skeden og kan hjælpe til med at sørge for, at skedevæggene ikke klæber sammen eller skrumper efter behandlingen. Det er en god ide at anvende en glidecreme eller olie sammen med hegaren. Det er muligt at opnå samme effekt på skedevæggene ved at gennemføre samleje.

Det anbefales at bruge en hegar og/eller have samleje cirka 2 gange ugentligt efter strålebehandling. Læs mere om seksualitet under og efter kræftbehandling:

Seksualitet og kræft

Gener fra knogler og bindevæv

Der er en risiko for at danne arvæv i bindevæv og knogler i bækkenet på grund af strålebehandlingen. Det kan give smerter i bækken og lænd og enkelte gange føre til træthedsbrud i bækkenknoglerne.

Hvis der opstår smerter i bækkenpartiet efter afsluttet strålebehandling, skal disse gener undersøges nærmere ved en gynækologisk undersøgelse og med MR-scanning.

Behandling af smerter og et eventuelt træthedsbrud er først og fremmest smertestillende medicin. Der er heldigvis god mulighed for at et træthedsbrud heler op, men det tager som regel flere måneder.

Lymfødem

Efter endt strålebehandling oplever omkring en fjerdedel af kvinderne hævede ben. De fleste har kun minimale gener, men hvis du får gener med hævede ben, bør du få behandlet det med støttestrømper, motion og fysioterapi. Læs mere:

Gode råd ved lymfødem

Læs også:

At leve med livmoderhalskræft

Mere om behandling af livmoderhalskræft:

Behandling af livmoderhalskræft


 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Livmoderhalskræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft