Skip navigation
  1. 1

    Hvem skal vide, at jeg er jeg er syg?

  2. 2

    Arbejde og økonomi

  3. 3

    Praktisk hjælp i hverdagen

  4. 4

    Ny rolle som patient

  5. 5

    Tre gode råd til dig

Hvem skal vide, at jeg er jeg er syg?

Nogle vælger at være meget åbne om deres sygdom over for både familie, venner og kollegaer. Andre siger det til ganske få. Hvis du har hjemmeboende børn, er det vigtigt at fortælle dem om sygdommen. Det er også en god idé at orientere din arbejdsplads.

Fortæl om det i dit eget tempo

Der er ikke en bestemt skabelon for, hvordan man reagerer på at få kræft. Nogle har brug for at snakke meget om det, andre har det bedre med at holde det mere for sig selv. Din måde at reagere på er rigtig for dig.

Det behøver ikke være lige nu, du fortæller det bredt.

Måske kan en anden være kontaktperson for dig

For nogle fungerer det godt, at en anden holder familie og venner orienterede om sygdomsforløbet.

Hvis mange spørger til, hvordan det går, kan det være en idé at oprette en lukket gruppe på f.eks. Facebook, hvor I  samlet kan orientere jeres netværk om sygdommen og behandlingen.

Det vigtigste er at finde ud af, hvad du har overskud til lige nu. Du kan altid ændre det hen ad vejen.

Lav nogle sætninger, inden du går ud og møder verden. Sætninger, der kan hjælpe dig, hvis du ikke har lyst til at tale om sygdommen. Det kunne f.eks. være: 'jo tak, det går efter planen'.
Kvinde med brystkræft

Hvis du har børn, er det vigtigt at fortælle dem om sygdommen. De skal ikke høre det fra andre. 

Børn fornemmer, når stemningen eller rutinerne i hjemmet ændrer sig, og de kan bruge meget energi på at forestille sig, hvad der kan være galt. Derfor har de fra starten brug for at få at vide, hvis mor eller far har fået kræft.

Mange forældre er usikre på, hvor meget og hvordan de skal fortælle børnene om sygdommen. Du kan få inspiration til, hvordan du kan forberede samtalen og se forslag til konkrete formuleringer, du måske kan bruge:

Fortæl børnene om sygdommen

Du har ikke pligt til at fortælle om diagnosen til din arbejdsplads. På sigt kan det dog være en god idé for dig, at arbejdspladsen ved, at du har kræft. 

Tal med din arbejdsgiver om, hvad der kan lade sig gøre, hvis du får brug for ændrede arbejdsvilkår i en periode. Måske har du brug for færre eller andre opgaver, mere fleksibel arbejdstid eller at arbejde hjemmefra. 

Det er vigtigt at tage stilling til, hvem du ønsker skal kende til din sygdom og den behandling, du skal igennem. Er det kun chefen/den personaleansvarlige, eller skal alle kolleger/udvalgte kolleger også vide det?

Mange oplever det som en lettelse, hvis arbejdspladsen er orienteret om sygdommen. På den måde, har kollegerne ofte også nemmere ved at forstå det, hvis man har en dårlig dag på arbejdet.

Næste trin

Oversigt

  1. 1

    Hvem skal vide, at jeg er jeg er syg?

  2. 2

    Arbejde og økonomi

  3. 3

    Praktisk hjælp i hverdagen

  4. 4

    Ny rolle som patient

  5. 5

    Tre gode råd til dig