Gå til sygdomsliste

Tilbagefald ved livmoderhalskræft

Risikoen for, at livmoderhalskræft vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling du tidligere har fået. For de fleste er det overvældende at få besked om, at kræften er kommet igen, men er det tilfældet, er der flere muligheder for behandling.

Tilbagefald

Risikoen for tilbagefald er størst inden for de første år efter endt behandling.

Det vil sige, at jo flere år der går uden tegn på tilbagefald, jo mindre er risikoen for, at sygdommen kommer igen.

Hvis livmoderhalskræften vender tilbage, sker det oftest først til det omkringliggende væv. Det vil sige enten som en knude i eller over skedetoppen eller i vævet i bækkenet. 

Sygdommen kan også sprede sig til de nærtliggende lymfeknuder i bækkenet. Senere i sygdomsudviklingen kan kræften sprede sig til lymfeknuder langs hovedpulsåren (aorta) eller til andre organer.

Der er forskellige muligheder for behandling.

Undersøgelser for tilbagefald

Hvis der er mistanke om et tilbagefald, vil man få foretaget en gynækologisk undersøgelse i fuld bedøvelse, så lægen kan tage en vævsprøve fra det mistænkte område. 

Desuden vil man blive undersøgt med en PET/CT-scanning for at se, om der er tegn på spredning af sygdommen til andre organer. I nogle tilfælde får man også en MR-scanning. Læs mere:

Undersøgelser for livmoderhalskræft

Kvinde går tur

For de fleste er det chokerende at få at vide, at kræften er kommet igen, men der findes nye behandlingsmuligheder. Når det første chok har lagt sig, kan du opleve, at sygdommen fylder mindre, og at du igen kan glæde dig over livet.

Gå til lægen, hvis du får symptomer på tilbagefald:

Det er vigtigt at kontakte lægen – også mellem kontrollerne – hvis du oplever symptomer som:

  • Blødning fra skeden eller blødning ved samleje
  • Ændret udflåd fra skeden
  • Murrende vedvarende smerter eller tyngdefornemmelse i nedre del af maven og over lænden
  • Nyopstået hævelse af det ene eller begge ben
  • Blod i afføring eller besvær med at tisse
  • Urin – og/eller afføringsinkontinens
  • Nyopstået vejrtrækningsbesvær og tør hoste
  • Nyopstået og tiltagende træthed gennem de seneste 14 dage

Behandling ved tilbagefald

Den behandling, man får ved tilbagefald af livmoderhalskræft, afhænger af, hvilken behandling man har fået i første omgang, og hvor meget sygdommen har spredt sig. Lægerne tager her også hensyn til din alder og evt. graviditetsønske.

Tilbagefald efter kegleoperation behandles ofte med ny operation

Får man tilbagefald efter en kegleoperation, kan man ofte blive behandlet med operation.

Operationens omfang afhænger først og fremmest af, hvor stort kræftområdet er, men herudover tager lægen hensyn til, om man fortsat har et graviditetsønske. 

Har tilbagefaldet medført mere udbredt sygdom, bliver man tilbudt stråle- og kemobehandling. Den nøjagtige sammensætning af kemoterapien afhænger af flere forhold, herunder om man har fået kemoterapi tidligere og ens almene helbred.

Tilbagefald efter fjernelse af livmoderen kan behandles med strålebehandling

Ved lokalt tilbagefald af livmoderhalskræft i bækkenet kan man i nogle tilfælde blive behandlet med strålebehandling med en kombination af udvendig strålebehandling og samtidig ugentlig kemoterapi (cisplatin) og indvendig strålebehandling (brachyterapi).

Antistofbehandling med bevacizumab ved tilbagefald eller spredning

Ved tilbagefald af livmoderhalskræft eller ved spredning af sygdommen kan man få behandling med stoffet bevacizumab, hvis lægerne vurderer, at du vil have gavn af behandlingen.

Antistoffet bevacizumab virker ved at hæmme en vækstfaktor, kaldet VEGF (vascular endothelial growth factor). VEGF har betydning for dannelsen af nye blodkar. Når dannelsen af nye blodkar hæmmes, kan kræftknuden ikke vokse og kræften bremses dermed.

Man får bevacizumab som drop i en blodåre, og behandlingen gives i kombination med kemoterapi i form af paclitaxel og cisplatin eller topotecan.

Behandlingen foregår ambulant, og man går til kontrol i hele behandlingsforløbet. Behandlingen kan fortsættes så længe, den har effekt.

Læs mere om antistoffets virkning og bivirkninger:

Bevacizumab

Tilbagefald efter strålebehandling af livmoderhalskræft

Ved tilbagefald efter strålebehandling kan det i enkelte tilfælde være muligt at blive opereret. Dette er en meget omfattende operation og tilbydes kun, hvis kræftområdet er lokaliseret til livmoderhalsen alene eller lægen vurderer, at kræften kan fjernes i sundt væv.

Afhængigt af hvor tilbagefaldet sidder, kan det i andre tilfælde være muligt at få supplerende strålebehandling. 

Lindrende behandling

Hvis sygdommen er meget udbredt, kan man få lindrende behandling med kemoterapi, der indeholder flere forskellige typer cellegifte. Behandlingen kan mindske udviklingen af sygdommen i en periode. 

Har du smerter og blødningstendenser - og ikke tidligere har fået strålebehandling - er det muligt at få en kort serie lindrende strålebehandling.

Behandling af metastaser

Hvis en kræftsygdom spreder sig til andre steder i kroppen, kaldes det metastaser. Metastaser består af samme slags kræftceller som den oprindelige kræftform, hvilket har betydning for behandlingen. Livmoderhalskræft kan sprede sig til lungerne og sjældent til lever og knoglerne.

Læs om behandling af metastaser her:

Kræft der har spredt sig til lungerne:

Lungemetastaser

Kræft der har spredt sig til leveren:

Levermetastaser

Kræft der har spredt sig til knoglerne

Knoglemetastaser

Hvis kræften ikke forsvinder

Har man én gang haft kræft, ligger det for de fleste i baghovedet, at kræften kan komme tilbage. Alligevel er beskeden om, at kræften rent faktisk er kommet tilbage oftest overvældende.

Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.

Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.

Læs mere:

Hvis kræften er kommet igen

At leve med uhelbredelig kræft

Alt om livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft - forsiden


 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Livmoderhalskræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft