Gå til sygdomsliste

Operation af livmoderkræft

Ved en operationen af kræft i livmoderen får man fjernet hele livmoderen (hysterektomi) og begge æggeledere og æggestokke (bilateral salpingo-ooforektomi).

Operationen tager cirka 1-2 timer, og indgrebet kan foretages på flere måder

Det mest almindelige i Danmark er at fjerne livmoderen via en kikkertoperation, som enten kan foretages via en robot eller som almindelig kikkertoperation. Ved disse operationer fjernes livmoderen normalt via skeden. Operationen kan også foretages enten via et såkaldt 'bikinisnit', dvs. et snit nederst på maven under bikinikanten, eller via et midtlinjesnit fra kønsbenet og op til navlen. Denne åbne metode bruges mest, hvis livmoderen er for stor til at blive fjernet gennem skeden, eller hvis sygdommen har spredt sig uden for livmoderen.

Indlæggelsestiden er ved bikinisnittet cirka 2 dage og ved kikkertoperationen 0-1 dag.

Skildvagtslymfeknuder

Under operationen vil lægen også vurdere, og nogle gang fjerne, enkelte eller alle lymfeknuder, der modtager lymfevæske fra livmoderen. I nogle tidlige tilfælde kan det gøres ved at fjerne den første lymfeknude på lymfebanen fra livmoderen. Den kaldes skildvagtslymfeknude. Andre gange fjerner lægen alle lymfeknuderne i bækkenet og langs den store hovedpulsåre bagerst i bughulen. Lymfeknuderne bliver sendt til nærmere undersøgelse for at se, om kræften har spredt sig.

Illustration af livmoder, æggeledere og æggestokke

Illustration af livmoder, æggeledere og æggestokke.

Man får fjernet livmoderen og begge æggeledere og æggestokke

Efter operationen bliver det fjernede væv undersøgt i mikroskop for bl.a. at se, hvor dybt kræftsvulsten er vokset ned i livmoderens væg. Desuden vurderer lægen, hvor ondartede cellerne ser ud.

Hvis kræftcellerne har spredt sig til lymfeknuderne eller andre steder, vil der være behov for efterbehandling.

De fleste behøver dog efter operationen ikke yderligere behandling.

2-4 uger efter operationen kan man som regel vende tilbage til sine sædvanlige gøremål.

Bivirkninger ved operation af livmoderkræft

Der kan opstå komplikationer og bivirkninger ved operationen. Der er altid en ganske lille risiko i forbindelse med bedøvelse.

Derudover er der risiko for blødning under og efter operationen samt en risiko for, at der går betændelse (infektion) i operationssåret. Meget sjældent kan man få skader på blære, urinleder eller tarm.

Hvis man får fjernet lymfeknuderne under operationen, kan man udvikle små, ofte betydningsløse cyster, der hvor lymfeknuderne har siddet (lymfecyster). Man kan også få hævede ben (lymfødem) i større eller mindre udstrækning. Omkring 15- 20 pct. vil opleve lymfødem i større eller mindre omfang.

Hvis man kun får fjernet de første lymfeknuder, altså skildvagtslymfeknuderne, er risikoen for lymfeødem mellem 2-6 pct., men omkring 15- 20 pct. hvis man får fjernet alle lymfeknuderne.

Læs mere:

Lymfødem

Bivirkninger og senfølger

Efter en operation for livmoderkræft kan man ikke blive gravid

Når livmoderen er fjernet, får man ikke længere menstruation, og man kan ikke længere blive gravid.

Hos helt unge kvinder med tidlig kræft i livmoderen, findes der dog i helt særlige tilfælde mulighed for ikke at fjerne livmoderen. Det kræver, at kræften bliver fjernet inde i livmoderen ved en kikkertoperation, og at man får hormonbehandling i en periode og går til kontrol, indtil man ønsker at blive gravid. Efter graviditeten vil man så få fjernet livmoderen. Dette er en højt specialiseret behandling, som forgår på Rigshospitalet.

Når æggestokkene er fjernet, går man i overgangsalder (menopause). De fleste, som bliver opereret for livmoderkræft, vil dog være gået i overgangsalder inden operationen.

Tidlig overgangsalder

Hvis man går i overgangsalder, fordi man har fået fjernet æggestokkene under operationen for livmoderkræft, så får man typisk de samme gener som ved normal aldersbetinget overgangsalder.

Læger er ofte tilbageholdende med hormonbehandling med østrogen mod denne type problemer, fordi østrogen ud fra teoretiske overvejelser antages at kunne øge risikoen for tilbagefald af livmoderkræft.

Der er imidlertid ingen gode undersøgelser, som viser, at behandling med østrogen forringer overlevelsen. Hvis al kræften er fjernet ved operation for livmoderkræft i stadium I, og generne i forbindelse med overgangsalderen forringer ens livskvalitet betydeligt, kan man godt få østrogenbehandling.

Læs mere:

Symptomer på tidlig overgangsalder hos kvinder

Efter operation afgør lægen, om supplerende behandling er nødvendig

Efter operationen bliver det fjernede væv undersøgt i et mikroskop for at se, hvor dybt kræftknuden er vokset ned i livmoderens væg, hvor ondartede cellerne ser ud, om der er mutation i visse gener, og det bliver undersøgt, om kræften har spredt sig. På baggrund af disse undersøgelser kan lægen afgøre, hvilket stadium sygdommen er i, og om der er behov for supplerende behandling.

Hvis kræften har spredt sig til lymfeknuderne eller andre steder i kroppen bliver man tilbudt supplerende behandling efter operationen. Ved stadium 1 og 2 vil der oftest ikke være behov for efterbehandling.

Kemoterapi og/eller strålebehandling i stedet for operation

Hvis man har en fremskreden sygdom, eller man på grund af alder eller anden sygdom ikke kan tåle at blive opereret, kan man få tilbudt kemoterapi og/eller strålebehandling i stedet for operation.

Behandling af stadium 3 og 4

Ved stadium 3 vil lægen ofte anbefale en kombination af kemoterapi og strålebehandling.

Ved stadium 4 og i stadium 3, hvor det ikke har været muligt at fjerne al kræft, vil lægen oftest anbefale kemoterapi.

I nogle tilfælde vil man blive tilbudt at deltage i et videnskabeligt forsøg med nye stoffer for at undersøge, om det vil kunne forbedre behandlingsresultaterne.

Læs alt om livmoderkræft

Livmoderkræft – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.