Gå til sygdomsliste

Operation af mavesækskræft

Operation er den vigtigste behandling ved kræft i mavesækken. Den mest almindelige operation er fjernelse af hele mavesækken (total gastrektomi).

Når lægerne skal vurdere, om det er muligt at foretage en operation for mavesækskræft, ser de især på, om og hvortil sygdommen eventuelt har spredt sig. De kigger også på knudens størrelse, og hvor i mavesækken knuden sidder.

Om du kan blive opereret eller ej, afhænger også af din alder, øvrige helbredstilstand og om du eventuelt har andre sygdomme.

Når man hører, at man skal have fjernet hele mavesækken ved en operation for mavesækskræft, kan det lyde som meget kompliceret kirurgi, men indgrebet kan i dag udføres med kun en lille risiko for komplikationer.

Overlæge, ph.d. Alan Ainsworth, Kirurgisk Afdeling A, Odense Universitetshospital

Forskellige typer af operation ved mavesækskræft

Behandling af kræft i mavesækken er først og fremmest operation, hvor man får fjernet hele mavesækken eller en del af mavesækken.

Afhængig af hvor i mavesækken kræften sidder, vælger lægerne, hvilken type operation der er mest hensigtsmæssig. Operationen foregår i fuld bedøvelse. Den kan udføres med kikkertteknik eller som åben operation. Man er typisk indlagt en uge i forbindelse med operationen. Efter operationen bliver det fjernede væv undersøgt for kræftceller i et mikroskop.

Resultaterne af operation for mavesækskræft er generelt gode, og der er lille risiko for komplikationer ved selve operationen.

Der findes forskellige former for operation, afhængig af hvor i mavesækken kræftknuden sidder:

  • Fjernelse af hele mavesækken (total gastrektomi): Hvis kræftknuden sidder i øvre eller midterste del af mavesækken, får man fjernet hele mavesækken. Derefter forbindes spiserøret direkte med tyndtarmen. Dette er den hyppigste operation ved mavesækskræft. Når man får fjernet hele mavesækken, kan man ikke optage B12-vitamin fra kosten. Derfor skal man skal have dette som en indsprøjtning hver 3. måned. 
  • Fjernelse af en del af mavesækken (subtotal gastrektomi): Hvis kræftknuden sidder helt nedadtil i mavesækken, kan man få fjernet denne del af mavesækken,og få sat tyndtarmen sammen med den resterende øverste del af mavesækken. Får man lavet subtotal gastrektomi, danner man stadig mavesyre. For at undgå der kommer for meget af mavesyre direkte ud i tyndtarmen, skal man efter operationen spise syrehæmmende medicin.
  • Fjernelse af øverste del af mavesækken og nederste del af spiserøret (thorako-abdominal resektion): Hvis kræftknuden sidder højt i mavesækken og går op i den nederste del af spiserøret, opfatter lægerne tilstanden som spiserørskræft.

Operation hvor hele mavesækken fjernes:

Operation af mavesækskræft, hvor hele mavesækken fjernes

VENSTRE: Tegningen viser en mavesæk med en kræftknude. HØJRE: Tegningen viser, hvordan tarmsystemet bliver sat sammen, når mavesækken bliver fjernet.

Nærende kost er vigtig før operation

De fleste med kræft i mavesækken taber sig meget. Ved mavesækskræft mister man – ud over fedt og væske – også sine proteindepoter.

Det er vigtigt, at du får en god og nærende kost for at have så meget modstandskraft som muligt – specielt i forbindelse med en operation. Det mindsker nemlig risikoen for komplikationer efter operationen.

For nemmere at få erstattet de tabte proteiner, kan du få proteindrikke, som består af koncentreret specialkost. På nogle hospitaler har man indført en procedure, hvor man anbefaler en speciel kalorieholdig ernæringsdrik i perioden op til indlæggelsen og operationen. En klinisk diætist med viden og erfaring inden for mave-tarmsygdomme kan hjælpe dig med råd og vejledning.

Du får også ofte hjælp og råd af en diætist på hospitalet, før man bliver udskrevet.

Her finder du inspiration til energirig mad og drikke:

Energirige opskrifter

Her er mine gode råd efter operation:

Det gør en stor positiv forskel at tygge maden godt. Spis flere små og hyppige måltider, og spis langsomt. Husk også at tage mavesyreregulerende medicin.

For mig har det virkelig hjulpet at købe en elevationsseng, så jeg kan ligge med hovedet højt. I starten fik jeg ondt i nakken af at sove på den måde, men fik hjælp af en fysioterapeut.

Patient med kræft i mavesækken

Undersøgelse af mavesæk og lymfeknuder efter operation

Ved operationen får man, ud over den syge del af mavesækken, også fjernet lymfeknuder omkring mavesækken. Det bortopererede stykke mavesæk bliver sammen med lymfeknuderne undersøgt for kræftceller i mikroskop.

Der går som regel mindst en uge, inden lægerne kan give svar på undersøgelsen. Lægerne kan først sige, hvor udbredt mavesækskræften er, når de har svaret på vævsprøverne.

Dagene efter operationen

I de første dage efter operationen må du ikke spise almindelig mad. Ved større operationer kan du nogle gange få sondeernæring via en ernæringssonde i tyndtarmen eller ernæring ind i en blodåre.

I løbet af indlæggelsen øges den mængde mad, du må indtage.

Det er vigtigt at komme hurtigt i gang med at røre sig efter operationen. Som regel får man genoptræning ved en fysioterapeut og gode råd til at komme i gang.

Man er oftest indlagt 7-10 dage efter operationen. Når du bliver udskrevet fra hospitalet, kan du få gode råd om kost og vejledning i, hvad der er godt at spise efter operationen. Læs mere om kost i tiden efter operationen:

At spise efter en operation for mavesækskræft


Læs alt om mavesækskræft

Mavesækskræft – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen 'Mave- og spiserørskræft' på Cancerforum.