Gå til sygdomsliste

Tilbagefald af modermærkekræft

Risikoen for, at modermærkekræft vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling man tidligere har fået. For de fleste er det overvældende at få besked om, at kræften er kommet igen, men er det tilfældet, er der flere muligheder for behandling.

Tilbagefald

Risikoen for tilbagefald er størst i løbet af de første år efter endt behandling.

Det vil sige, at jo flere år der går uden tegn på tilbagefald, jo mindre er risikoen for, at sygdommen kommer igen.

Hvis modermærkekræft kommer igen, kan det ske enten som et lokalt tilbagefald i huden eller i form af spredning (metastaser). 

Modermærkekræft kan sprede sig til lymfeknuder i nærheden af det oprindelige modermærke (regionale metastaser), eller den kan sprede sig til andre organer i kroppen (fjernmetastaser).

Læs mere

Behandling ved spredning af modermærkekræft

Kvinde med opsat hår kæler med en kat ude i en have

For de fleste er det chokerende at få at vide, at kræften er kommet igen, men der findes nye behandlingsmuligheder. Når det første chok har lagt sig, kan du opleve, at sygdommen fylder mindre, og at du igen kan glæde dig over livet.

Gå til lægen, hvis du får symptomer på ny sygdomsaktivitet:

Det er vigtigt, at du kontakter din læge, hvis du oplever nye symptomer eller bliver bekymret mellem kontrolbesøgene/opfølgningsbesøgene.

Symptomerne kan være:

  • Hudfarvede eller blålige knuder i forskellige størrelser
  • Hoste
  • Symptomer der ligner influenza
  • Svimmelhed, hovedpiner og kvalme
  • Synsforstyrrelser
  • Hævede lymfekirtler
  • Voksende knude under huden

Vær opmærksom på kroppens signaler

Symptomer på tilbagefald af modermærkekræft afhænger af, hvor i kroppen tilbagefaldet opstår. Der kan være tale om mange forskellige symptomer.

På huden kan tegn på tilbagefald være hudfarvede eller blålige knuder i forskellig størrelse.

Ved lungemetastaser er hoste det dominerende symptom. Hvis der tale om metastaser i leveren eller i knoglemarven kan man få influenzalignende symptomer. Ved hjernemetastaser kan symptomerne være svimmelhed, hovedpine og kvalme.

Hvis kræften ikke forsvinder

Har man én gang haft kræft, ligger det for de fleste i baghovedet, at kræften kan komme tilbage. Alligevel er beskeden om, at kræften rent faktisk er kommet tilbage oftest overvældende.

Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.

Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.

Hvad er tilbagefald af kræft?

Tilbagefald

Tilbagefald af en (kræft)sygdom betyder, at sygdommen er vendt tilbage igen, efter man har været fri for kræft. Det kaldes også recidiv.

Lokalt tilbagefald

Det kaldes lokalt tilbagefald, hvis kræften vender tilbage til den del af kroppen, hvor kræften først opstod.

Tilbagefald med spredning

Kræft kan også vende tilbage i form af spredning af sygdommen. Kræften kan være vokset ind i lymfebanen og derfor have spredt sig til lymfeknuderne eller være vokset ind i blodbanen og via blodet være spredt til andre organer i kroppen.

Det kaldes metastaser, når kræftceller fra en kræftknude spreder sig med blodet eller lymfen og danner nye kræftknuder andre steder i kroppen.

En metastase består af den samme type kræftceller som den oprindelige kræftknude. Det vil sige, at f.eks. brystkræft, der har spredt sig til knoglerne, består af brystkræftceller.


Læs alt om modermærkekræft

Modermærkekræft – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Modermærkekræft" på Cancerforum.