Livet efter modermærkekræft
Efter behandling for modermærkekræft er det særligt vigtigt at passe på i solen og undgå solarier. Her på siden kan du finde vejledning og råd til, hvordan du passer på dig selv, når du har været i behandling for modermærkekræft.
Sådan passer du bedst på i solen
Når du har haft modermærkekræft, har du forhøjet risiko for at få modermærkekræft på huden igen. Derfor er det særligt vigtigt at beskytte huden, når solen er kraftigst.
Styrken af solens uv-stråling angives med uv-indekset, der fortæller, hvornår man skal passe særligt på i solen. UV-indekset beregnes dagligt af Danmarks Meteorologiske Institut. Når uv-indekset er under 3, kan man nyde solen uden særlig beskyttelse.
Når uv-indekset er 3 eller højere, skal du beskytte dig i solen:
- Søg ind i skyggen mellem kl. 12 og 15
- Tag skjorte, hat og solbriller på
- Smør dig ind i solcreme med mindst faktor SPF 15 i Danmark og SPF 30, hvis du er sydpå - og husk solcreme med UVA-beskyttelsesmærket
- Solcreme alene kan ikke beskytte huden mod solens skader. Du bør derfor aldrig bruge solcreme til at blive længere i solen
- Undgå solarier. Intensiteten af uv-stråler fra solarium kan være 10-15 gange højere end solen midt på dagen udendørs
Beskyt sårene fra operationen mod sollys
Når du er blevet opereret for modermærkekræft, skal du være opmærksom på, at operationssåret og donorstedet er følsomme overfor sollys og udtørring i flere år efter operationen. Nye ar bliver permanent mørkere af sollys.
Det er derfor en god idé at undgå sollys direkte på sårene og at pleje dem med fugtighedscreme, så snart sårene er helet. Undgå direkte sol på ar i det første halve år efter operationen.
Tjek din hud for forandringer
Det er en god ide at holde øje med sin hud. Hvis du i løbet af nogle uger eller få måneder opdager nye modermærker på huden eller hvis de eksisterende modermærker forandrer sig, bør du søge læge. Hvis du går i et kontrolforløb på hospitalet, skal du bare ringe og få en ekstra tid.
Ændret syn på din krop efter behandling
Hvis du har fået hudtransplantation ved din operation for modermærkekræft, vil det opererede område på huden kunne ses. Det kan for nogle være svært at vise det opererede område frem, f.eks. hvis man skal i svømmehallen. Det kan hjælpe at komme andre i møde og fortælle om, hvorfor huden ser ud, som den gør.
For andre har operationen måske kun efterladt et mindre ar, men din opfattelse af kroppen er blevet anderledes. De fleste oplever, at jo længere tid man er sygdomsfri efter et behandlingsforløb, jo mere kan man tro på og få tillid til kroppen igen. Læs mere:
Lær din krop at kende efter kræftbehandlingen
Sygdommen kan påvirke din seksualitet
Mange oplever, at kræftsygdommen og behandlingen får betydning for, hvad de kan, vil og har lyst til seksuelt. Du kan stadig bevare intimiteten.
Hvis du har mistet den seksuelle lyst, kan sensualitetstræning måske hjælpe. Sensualitetstræning går ud på at genoptræne sin seksuelle lyst og genfinde det, man kan kalde for den psykiske lyst.
Motion mindsker trætheden og øger livskvaliteten
Mange mennesker, der har fået behandling for kræft, oplever stor træthed. Det er en træthed, du ikke nødvendigvis kan sove dig fra, men du kan gøre forskellige ting for at mindske trætheden. Læs mere i slideren nedenfor:
Nemme øvelser: Motion mindsker trætheden
Arbejde efter kræftforløbet
Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Ikke alle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en kræftsygdom og må gå på pension.
Du kan selv gøre meget
Mange mennesker med modermærkekræft har et ønske om selv at gøre noget for at gøre deres sygdomsforløb så godt som muligt. Få gode råd om genoptræning og senfølger og find ud af, hvad du selv kan gøre i forhold til kost og motion. Læs mere:
Brug Kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Du kan også deltage i arrangementer, kurser samt fysiske og kreative aktiviteter sammen med andre, der er berørt af kræft.
Find en rådgivning nær digSkriv med andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.
cancerforum.dk
Ung Kræft
Ung Kræft er for dig, der er mellem 18 og 39 år og har kræft eller er ung pårørende til en ung kræftpatient. Du kan møde andre unge med kræft og unge pårørende. Se mere på Ung Kræfts hjemmeside.
Ung Kræft
Tænd et lys i efterårsmørket
Vær med, når vi samles og tænder lys i efterårsmørket for dem, der er ramt af kræft, og for dem vi har mistet. Under Knæk Cancer bliver den smukke lysceremoni TÆND ET LYS afholdt i 16 forskellige byer landet over. Her samles vi og tænder lys i de lysposer, som deltagerne har dekoreret med navne og hilsner til deres kære.
Vær med - eller tænd et lys online