Gå til sygdomsliste

Symptomer på myelomatose

De tidligste symptomer på myelomatose kan være smerter i ryg, arme eller ben, træthed og hyppige infektioner.

Der findes dog også fredelige former for myelomatose, som ikke giver symptomer og ikke skal behandles, men blot kontrolleres (smoldering myeloma eller 'sovende myelomatose').

Det er svært at give en entydig beskrivelse af, hvilke symptomer du bør være på vagt over for. Men nye og vedvarende symptomer skal du tage alvorligt.

Gå til lægen, hvis du oplever:
  • Smerter i ryg, arme og ben
  • Vedvarende træthed
  • Hyppige infektioner

Fælles for symptomerne er, at man godt kan have dem uden at have kræft. Men du bør blive undersøgt, så kræft kan blive udelukket.

Ældre kvinde sidder og taler med kvindelig praktiserende læge

Symptomerne behøver ikke være kræft, men det er vigtigt, at du kontakter din læge, så du kan blive undersøgt.

Symptomer i de tidlige stadier

I de tidlige stadier af sygdommen kan du føle dig træt, men mange har ingen symptomer. I disse tilfælde kan man opdage sygdommen tilfældigt i en blodprøve, som bliver taget med et andet formål. Det kan f.eks. være på grund af en skævhed i sammensætningen af antistoffer også kaldet M-komponent i blodet.

Hyppige infektioner kan også være et symptom på myelomatose, f.eks. lungebetændelse.

De mest almindelige symptomer

De mest almindelige symptomer er smerter i ryggen, armene eller benene. Det skyldes, at myelomatose har en særlig tendens til at angribe og svække knoglerne. Svækkelsen af knoglerne kan blive så udtalt, at der kan opstå sammenfald af ryghvirvler eller knoglebrud.

De fleste oplever smerter i ryggen, og da myelomatose er en relativt sjælden sygdom, kan der gå lang tid, inden man bliver klar over, at rygsmerterne skyldes myelomatose og ikke en af de hyppigere ryglidelser.

Der kan også opstå symptomer på blodmangel, f.eks. træthed, bleghed og åndenød ved små anstrengelser.

Myelomatose kan svække nyrefunktionen

Myelomatose kan svække nyrefunktionen hos nogle. Nyrens opgave er at udskille kroppens affaldsstoffer og væske. Symptomer på nedsat nyrefunktion er træthed, almen utilpashed og kvalme på grund af ophobning af affaldsstoffer i kroppen.

Der er forskellige årsager til, at myelomatose nedsætter nyrefunktionen. Det kan være på grund af forhøjet kalk i blodet eller aflejring af proteinstof i nyrerne ('Bence Jones-protein').

Nyrefunktionen kan ofte forbedres, hvis årsagen til svækkelsen bliver behandlet. Nogle patienter med myelomatose kan i en periode have behov for dialysebehandling. En hurtig diagnose og effektiv behandling kan hindre, at man udvikler nyresvigt og behov for dialysebehandling.

Myelomatose gør, at knoglerne afgiver mere kalk (calcium) til blodet

Sygdommens påvirkning af knoglerne kan føre til, at knoglerne afgiver mere kalk (calcium) til blodet. Det kan give symptomer i form af træthed, forstoppelse, kvalme, hyppig vandladning, forvirring (konfusion) og døsighed eller ligefrem bevidstløshed.

Tryk på nervesystemet

I nogle tilfælde kan myelomatose i rygsøjlens knogler trykke på rygmarven (nervesystemet). Det kaldes et tværsnitssyndrom. Symptomerne kan være nedsat muskelkraft og problemer med at styre benene eller problemer med at kontrollere vandladning og afføring. Dette er alvorlige symptomer, og her bør du kontakte lægen med det samme.


Alt om myelomatose (kræft i knoglemarven)

Myelomatose – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Knoglemarvskræft" på Cancerforum.