Gå til sygdomsliste

Årsager til næse- og bihulekræft

Der kan være flere årsager til, at man får kræft i næse- og bihuler. Rygning øger risikoen for at udvikle kræft i næsehulen og træstøv fra især hårde træsorter, læderstøv, nikkel og radium øger risikoen for at udvikle næse- og bihulekræft. Også Epstein Barr virus (EBV) og human papillomavirus (HPV), kan øge risikoen for at udvikle næse- og bihulekræft.

Beskyt dig mod indånding af træ- og læderstøv

Det er vigtigt, at man på sit arbejde beskytter sig mod indånding af træ- og læderstøv og også mod støv, der indeholder nikkel og krom.

I ca. 40 pct. af tilfældene, hvor mænd får kræft i næse- og bihuler, skyldes det påvirkninger fra arbejdsmiljøet. Det samme for ca.10 pct. af alle tilfælde af næse- og bihulekræft hos kvinder.

Træstøv fra hårde træsorter øger risikoen for kræft i næse- og bihuler

Langvarig udsættelse for træstøv giver en høj risiko for udvikling af kræft i næse- og bihuler (specielt typen adenokarcinomer). Sygdommen ses derfor typisk hos (møbel)snedkere og tømrere. Risikoen er større, jo højere koncentrationer af træstøv, man bliver udsat for.

Det er endnu usikkert, om det er alle typer træstøv, der øger risikoen for næse- og bihulekræft, men der er sikker dokumentation for, at de hårde træsorter (f.eks. eg, teak eller palisander) øger risikoen. Om det samme gælder for de bløde træsorter (f.eks. fyr og gran) er usikkert, men risikoen synes at blive større, jo mindre størrelsen af træstøvspartiklerne er.

Nikkel og læderstøv øger risikoen for kræft i næse og bihuler

Også læderstøv, der opstår under forarbejdning af læder og tekstiler, f.eks. fra skotøjsindustrien, kan medføre, at man udvikler kræft i næse og bihuler.

Det øger også risikoen for at udvikle kræft i næse og bihuler, hvis man i sit arbejde er udsat for nikkelholdigt støv (f.eks. ved fornikling). Nikkel er et metal, der bl.a. bliver anvendt i produktionen af rustfrit stål.

Rygning øger risikoen

Rygning øger risikoen for kræft i næsehulen. Læs mere om rygning og kræft:

Rygning

Det er aldrig for sent at stoppe med at ryge. Der er mange måder at få hjælp på, hvis du vil holde op med at ryge.

Bliv røgfri

Rygestop under en kræftsygdom

Stråling fra radium øger risikoen

Radium er et radioaktivt metal, der generelt findes i små mængder i naturen, men i højt niveau i nærheden af uranium og thoriumholdige klipper. Man kan også blive udsat for radium ved luftforurening fra afbrænding af kul og andre brændstoffer og ved at arbejde i uranminer eller på værker, der bearbejder malm.

Kromforbindelser og formaldehyd øger sandsynligvis risikoen

Langvarig udsættelse for visse kromforbindelser og formaldehyd øger sandsynligvis risikoen for at udvikle kræft i næse- og bihuler. Formaldehyd findes i visse typer lim til træ og plastik og bliver brugt i industrien til fremstilling af kemikalier, byggematerialer og husholdningsprodukter. Krom findes bl.a. i rustfrit stål. Tidligere blev kromforbindelser også brugt i rustbeskyttende maling, til trykimprægneret træ og til garvning af læder med videre. Læs mere om arbejdsrelateret kræft:

Arbejdsmiljø og kemikalier

Stærke uorganiske syrer

Risikoen for kræft i næse- og bihuler øges, hvis man udsættes for dampe fra stærke syrer (f.eks. svovlsyre). 

Faktorer der muligvis øger risikoen for kræft i næse- og bihuler

Næsepolypper, opløsningsmidlet styren, sennepsgas og Epstein Barr virus er under mistanke for at kunne øge risikoen for at udvikle kræft i næse- og bihuler. Læs mere om infektioner og kræft:

Virusinfektioner som årsag til kræft

Human papillomavirus (HPV) kan muligvis medvirke til kræft 

HPV er muligvis involveret i udviklingen af nogle tilfælde af kræft i næse- og bihuler. HPV type 16 er den mest almindelige i forbindelse med kræft i næse- og bihuler. 

HPV er en virus, som overføres seksuelt. Læs mere:

HPV som årsag til kræft

Ingen sammenhæng mellem livsstil og risikoen for næse- og bihulekræft

Der er ikke noget, som tyder på, at der en sammenhæng mellem kost, alkohol, fysisk aktivitet eller overvægt og risikoen for at udvikle kræft i næse- og bihuler.


Læs alt om næse- og bihulekræft

Næse- og bihulekræft – forsiden


 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.