Gå til sygdomsliste

Kemoterapi ved næse- og bihulekræft

Kemoterapi ved næse- og bihulekræft kan være en del af behandlingen, når lægen vil forsøge at få kræftknuden til at skrumpe tilstrækkeligt til, at knuden kan fjernes ved en operation (neoadjuverende behandling).

Det er som regel stofferne cisplatin og 5-fluoruracil (5-FU), der kan have effekt hos op til 70 pct. af patienterne, der har næse- og bihulekræft.

Kemoterapi kan benyttes til behandling af kræfttypen 'sinonasalt udifferentieret karcinom' (SNUC), som har større tendens til at sprede sig i forhold til anden kræft i næse- og bihuler. Man får i så fald en kombination af flere typer kemoterapi før og evt. under strålebehandlingen.

Kræfttypen olfaktorius neuroblastom er særligt følsomt for kemoterapi, men da sygdommen sjældent spreder sig til andre dele af kroppen, og da operation efterfulgt af strålebehandling har god effekt på denne sygdom, er det ikke alle, der får tilbudt kemoterapi til behandling af denne type kræft. Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:

Cisplatin

Fluoruracil (5-FU)

Hvad er kemoterapi?

Kemoterapi er medicin, der angriber kræftceller. Der findes mange typer kemoterapi, og der er stor forskel på, hvordan de virker i kroppen.

Nogle typer kemoterapi rammer alle celler, der deler sig hurtigt. Kræftceller deler sig hurtigt, men det gør også nogle af kroppens normale celler. Derfor kan visse former for kemoterapi give bivirkninger som hårtab, kvalme, infektioner og problemer med slimhinderne.

Andre typer kemoterapi rammer mere målrettet og giver færre eller helt andre former for bivirkninger. Spørg din læge, hvilke bivirkninger du kan forvente ved netop den eller de typer kemoterapi, du får.

Kemoterapi


Læs alt om næse- og bihulekræft

Næse- og bihulekræft – forsiden


 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende