Gå til sygdomsliste

Undersøgelser ved mistanke om NET i bugspytkirtlen

For at lægen kan afgøre, hvilken type NET der er tale om, skal du have taget blod- og vævsprøver. Du skal også igennem forskellige scanninger.

I mikroskopet kan lægen se, om der er kræftceller tilstede i vævsprøven (biopsien). Lægen kan også teste, om en vævsprøve indeholder et bestemt hormon med en såkaldt immunhistokemisk farvning af vævsprøven.

Det er dermed muligt at afgøre, om der er tale om NET, og hvilke hormoner vævsprøven indeholder.

Undersøgelse af vævsprøve ved mistanke om NET

Blodprøver ved mistanke om NET i bugspytkirtlen

De fleste neuroendokrine tumorer udskiller stoffet CgA (chromogranin A) i øget mængde, og derfor har de fleste patienter med NET også en forhøjet koncentrationen af CgA i blodet.

Neuroendokrine tumorer kan producere flere forskellige hormoner i øget mængde. Målingen af disse markører i blodet kan hjælpe lægen med at finde ud af, hvilken type NET der eventuelt er tale om.

Tumormarkører i blod og urin

Scanninger ved mistanke om NET i bugspytkirtlen

Man får foretaget en grundig CT- eller MR-scanning af bugspytkirtlen og tolvfingertarmen.

Desuden får man tarmen undersøgt med en kikkertundersøgelse med ultralyd (endoskopisk ultralydsundersøgelse - EUS) og en scanning i form af PET-scanning med sporstoffet gallium bundet til somatostatin (Ga-Dotatoc PET-scanning).

Mere end 80-90 pct. af alle neuroendokrine tumorer binder nemlig stoffet somatostatin til sig, og derfor er undersøgelsen et vigtigt redskab, når lægen skal stille diagnosen.

Såkaldte fungerende (frigør hormoner) NET i bugspytkirtlen kan ikke altid findes ved disse undersøgelser, da tumorerne som regel er meget små (kun få millimeter).

Godartede insulinomer kan ofte ikke ses ved Ga-Dotatoc PET-scanning, dels fordi de er små, dels fordi kun ca. 50 pct. binder somatostatinanaloger til sig.

Under operationen foretager lægen desuden en ultralydsundersøgelse af bugspytkirtlen og leveren for at lokalisere eventuelle flere tumorer i bugspytkirtel og eventuel spredning til leveren.

Læs mere om de forskellige scanningsmetoder ved NET:

Scanninger ved mistanke om NET


Læs alt om neuroendokrine tumorer (NET)

Neuroendokrine tumorer (NET) – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Neuroendokrine tumorer" på Cancerforum.