Gå til sygdomsliste

Strålebehandling af non-Hodgkin lymfom

Strålebehandling af non-Hodgkin lymfom kan have god virkning. Hvis lymfomet er i et begrænset område, kan strålebehandling alene være nok til behandling af din sygdom.

Strålebehandling af non-Hodgkin lymfom er en mulighed, hvis lymfomet sidder i et begrænset område. Både lymfomer, der kan helbredes, og kroniske lymfomer kan behandles med stråler.

Strålebehandling kan også komme på tale, hvis sygdommen sidder et sted, hvor den er til gene – f.eks. hvis lymfomet trykker på nogle nerver, eller hvis det bryder gennem huden.

Strålebehandling har ligesom kemoterapi god virkning på non-Hodgkin lymfom. Hvis sygdommen kun sidder i et begrænset område, er strålebehandling nogle gange nok som eneste behandling. Ofte får man dog kemoterapi først for at opnå en bedre effekt.

Bivirkninger ved strålebehandling

Bivirkningerne ved strålebehandling afhænger af, hvilket område af kroppen der behandles og med hvilken dosis. Dosis ved behandling af lymfomer er relativ lille, og bivirkningerne vil som regel være forholdsvis milde.

Hvis strålebehandlingen er rettet mod halsen, kan man for en periode få synkesmerter og fornemmelsen af at have en klump i halsen.

Hvis sygdommen har siddet i bughulen eller i bækkenet, vil bivirkningerne fra strålebehandlingen være mavesmerter, diarré, kvalme, svie fra blæren og hyppige vandladninger.

Senfølger til strålebehandling

Strålebehandlingen kan på længere sigt medføre gener fra de organer, der er blevet påvirket af strålerne.

Man kan få tørhed i munden, hvilket kan give tandskader. Det er derfor vigtigt, at du går regelmæssigt til tandlægen.

Skjoldbruskkirtlens funktion kan blive nedsat, hvis man får strålebehandling af halsen.

Det betyder, at man kan få nedsat stofskifte, der viser sig som træthed, kuldskærhed, og det kan blive sværere at komme af med afføring. Disse gener kan vare ved i flere år, efter behandlingen er afsluttet.

En eventuel påvirkning af skjoldbruskkirtlen kan behandles med tabletter, som indeholder stofskiftehormonet thyroxin.

Lægerne anbefaler, at du får kontrolleret dit stofskiftehormon (TSH) en gang årligt, hvis du har fået strålebehandling mod skjoldbruskkirtlen.

De tre vigtigste ting jeg kan anbefale i forbindelse med strålebehandling:
1. Smør dig ind i aloe vera-holdig lotion uden parfume morgen og aften! Det kan medvirke til at undgå forbrændinger.
2. Husk at hvile dig - du bliver nemlig træt!
3. Efter endt behandling kan det være, du får brug for en fysioterapeut til at løsne vævet, hvis det er blevet for tæt/fast.

Kvinde, strålebehandling

Læs om andre behandlingsmuligheder af non-Hodgkin lymfom

Behandling af non-Hodgkin lymfom

Strålebehandling kan medføre sterilitet

Hvis du skal have strålebehandling af underlivet, er der en risiko for at blive steril. Yngre mænd rådes til at deponere sæd forud for behandlingen. For kvinder er der mulighed at udtage ægceller til nedfrysning inden behandlingen.

Kræftbehandling kan påvirke evnen til at få børn

Alt om non-Hodgkin lymfom

Non-Hodgkin lymfom – forside


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Lymfekræft" på Cancerforum.