Behandling af tilbagefald ved non-Hodgkin lymfom
Hvis non-Hodgkin lymfom vender tilbage, efter man har afsluttet behandling af sygdommen er der nye behandlingsmuligheder. Tilbagefald kan behandles med kemoterapi, strålebehandling, stamcelletransplantation (knoglemarvstransplantation) eller CAR-T celleterapi.
Tilbagefald af non-Hodgkin lymfom
Risikoen for, at non-Hodgkin lymfom vender tilbage, afhænger af typen af lymfom.
Selv om man er blevet behandlet for non-Hodgkin lymfom med et godt resultat, kan sygdommen komme tilbage. Det betyder, at ny behandling vil være nødvendig. Hvis lymfekræften kommer igen, er der nye muligheder for behandling.
Tilbagefald vil oftest vise sig i form af de samme symptomer, som man havde, da diagnosen blev stillet.
Nogle gange kan blodprøver eller kontrolscanninger vise tilbagefald, uden at der har været væsentlige symptomer. Det er derfor vigtigt, at du følger dit opfølgningsprogram.
Behandling
Ved tilbagefald får man ofte flerstofkemoterapi, som regel med andre stoffer end dem, man fik i første omgang og ofte i mere intensive behandlingsserier.
Lægernes valg af behandling afhænger af en række faktorer:
- Hvor lang tid der er gået siden sidste behandling
- Hvor i kroppen tilbagefaldet er opstået
- Ens alder
Strålebehandling kan indgå i behandlingen, især hvis man kan få strålebehandling af områder, der ikke tidligere har fået strålebehandling.
Stamcelletransplantation bruges ofte ved tilbagefald af non-Hodgkin lymfom.
Immunterapi med CAR-T celleterapi ud fra ens egne hvide blodlegemer
Ved CAR-T celleterapi får ens egne hvide blodceller af typen T-celler i et laboratorium indsat et gen, der gør, at de bliver i stand til specifikt at angribe og ødelægge de syge B-celler. Der findes forskellige CAR-T produkter til behandling af tilbagefald af forskellige former for B-celle lymfekræft.
Et af disse produkter er axicabtagene ciloleucel (axi-cel), som kan anvendes til behandling af lymfekræft af typen diffust storcellet B-celle lymfom (DLBCL) og high-grade B-cellelymfom (HGBL), hvis sygdommen er kommet igen inden for 12 måneder efter behandling med kemo-immunterapi, eller hvis denne behandling ikke har virket. Man kan kun tåle behandlingen, hvis man er i god almen tilstand.
Læs mere om CAR-T celleterapi:
Læs mere om axicabtagen ciloleucel :
Forsøgsbehandling
Forsøgsbehandling tilbydes ofte i de tilfælde, hvor der er tilbagefald af sygdommen.
Læs mere om forsøgsbehandling:
Immunterapi
Immunterapi er en fælles betegnelse for flere behandlingsformer, hvor kroppens eget immunforsvar bliver udnyttet til målrettet at bekæmpe kræftceller.
Mere om immunterapi