Skip navigation

Alvorligt kræftsyge fik forkerte oplysninger om behandling i udlandet – læs om patientrettigheder her

Patienter med fremskreden tarmkræft fik på Aarhus Universitetshospital forkert besked om mulighed for at blive opereret i udlandet. Det er ulovligt, ifølge juridiske eksperter. Læs om her, hvilke rettigheder du har som patient.

Alvorligt syge tarmkræftpatienter har ventet for længe på en operation på Aarhus Universitetshospitals Mave- og Tarmkirurgiske afdeling. Afdelingen har desuden fejlinformeret patienter om muligheden for operation i udlandet.

Det har DR fortalt i nyhedsindslag de seneste dage. Ledende læger fra afdelingen samt sygehusets lægefaglige direktør har bekræftet, at forholdene ikke er, som de bør være. De har forklaret, at de mangler på personale. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har reageret skarpt og krævet om en redegørelse fra Region Midtjylland.  

I et indslag om forholdene på afdelingen har DR fortalt, at patienter fik fejlagtige informationer om deres mulighed for at blive opereret i udlandet. Den ledende læge fra afdelingen har overfor DR beklaget den praksis.

At omgås patientrettigheder er dybt alvorligt, uanset hvilke årsager, der ligger til grund. Vi vil bede Region Midtjylland om at forklare, hvordan det er kommet så vidt
Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse

Omgik patientrettigheder

Kræftpatienter har krav på at blive opereret senest to uger efter, de er blevet henvist til en operation. Hvis de ikke bliver tilbudt operation inden for de to uger, har de ret til at blive henvist til et andet hospital.

Men Mave- og Tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital laver højt specialiserede operationer på patienter fra hele landet, og derfor kan de kræftpatienter typisk kun behandles her i Danmark.

Patientrettighederne foreskriver så, at patienter skal henvises til operation i udlandet, hvis de ønsker det.

Men ifølge interne dokumenter, som DR har fået adgang til, har Aarhus Universitetshospital handlet i strid med reglerne, vurderer juraeksperter overfor DR. Afdelingens lægerne var blevet instrueret i, at de skulle tilbyde patienterne, at hospitalet kunne undersøge, om der var mulighed for at blive opereret i udlandet.

Men hvis patienterne sagde ja til, at det blev undersøgt, ville de miste den operationstid, de havde fået på afdelingen. Men det er i strid med lovens hensigt, vurderer eksperter.

- At omgås patientrettigheder er dybt alvorligt, uanset hvilke årsager, der ligger til grund. Vi vil bede Region Midtjylland om at forklare, hvordan det er kommet så vidt, og i det hele taget bede om at få svar på en række spørgsmål, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

Hvad er dine rettigheder?

Som kræftpatient har du ifølge sundhedslovens paragraf 88 grundlæggende patientrettigheder ved behandling af livstruende sygdom. Loven tilsiger, at hvis din region ikke kan tilbyde dig behandling inden for de maksimale ventetider, skal din region eller sygehus undersøge mulighederne for, hvor du så kan blive behandlet for at overholde de maksimale ventetider. Det kan være i udlandet, hvis ikke der er mulighed for at blive behandlet i Danmark.

- Som kræftpatient har du rettigheder og er omfattet af love, regler og politiske aftaler, der har til formål at sikre hurtig behandling og bedre overlevelse. Når kræftpatienter bliver indstillet til behandling, må der maksimalt gå 14 dage fra patienten har samtykket til behandlingen sættes i gang, fortæller Lisbeth Kroer, jurist og chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse.

Der er en god grund til, at kræftpatienterne har de rettigheder, selvom de mange retningslinjer og skæringsdatoer kan forvirre, uddyber Lisbeth Kroer.

- Tid er afgørende for prognosen. Det er derfor, at man har indført maksimale ventetider, for kræft venter ikke. Hvis man har behov for hjælp, kan man ringe til Kræftlinjen eller besøge den nærmeste Kræftrådgivning. 

Du kan læse mere her om kræftpatienters rettigheder for behandling i udlandet:

Hvis de maksimale ventetider ikke kan opfyldes i Danmark