Stigmatisering af psykisk syge
Formålet med konferencen er at samle centrale personer fra alle led af sundhedsvæsenet og civilsamfund, der arbejder med kræft og psykiatri. De skal videndele, skabe nye relationer og bygge bro mellem somatik og psykiatri.
Det er faktisk et nybrud, bemærker den lægefaglige direktør i Danske Regioner, Helene Probst:
- Det er første gang, at psykiatri bliver koblet sammen med med kræft eller somatisk sygdom generelt. Det er jeg meget begejstret over, siger hun fra sin plads i panelet.
Over ni ”talks” og debatter bliver flere spørgsmål drøftet. F.eks.: Hvordan kan man tilrettelægge behandlingen individuelt og fleksibelt? Hvordan kan forskere få del i den praktiske viden fra klinikkerne, og hvordan sikres det, at viden bliver forankret i klinikker og hospitaler?
Alle i salen er enige om, at de seks anbefalinger er godt sted at begynde.
Men der er ét grundlæggende problem, som hverken anbefalinger, retningslinjer eller penge kan løse.
- Vi skal tage patienterne langt mere alvorligt. Det er et spørgsmål om kulturændring. Det tager tid, og er det sværeste, pointerer Kristina Louise Bliksted, direktør og stifter af organisationen Social Sundhed.
- Det havde været nemmere, hvis det kostede 10 mia. at løse problemerne. Så skrev vi bare en check, og så var vi videre. Men sådan er det ikke. Der er stigmata uløseligt forbundet med psykisk syge, og det skal gøres op med, hvis vi for alvor skal rykke på den her dagsorden.
Dagens andet største bifald lyder her.