En anderledes barsel
På femtedagen kommer det endelige svar. Det er livmoderhalskræft. Det er på en måde en lettelse for Cana at høre, at det netop er livmoderhalskræft, og hun håber, at det ikke har spredt sig. Svulsten måler ca. 8x10 cm. Da den er så stor, vil lægerne helst ikke operere, men forsøge at skrumpe den med kemoterapi og stråler.
Lægerne lægger en plan for et kort og intensivt forløb, som skal starte fire uger efter fødslen. Tiden op til behandlingsstart bruger Cana på at nedtrappe og stoppe amningen af Titte, så hun ikke bliver udsat for kemo igennem mælken. Det er en stor sorg at måtte sige farvel til amningen, men heldigvis vil Titte gerne tage flasken. Hun forbereder sig også så godt hun kan på den kommende tid.
Canas to drenge fra et tidligere ægteskab, Peter og Jens, som på det tidspunkt er syv og 10 år gamle, får også besked om, hvad der foregår.
- Mine drenge fik det at vide, så snart vi vidste, hvad det var. Jeg snakkede med dem om, at det er mærkeligt at have en sygdom, jeg ikke kunne mærke, men at den heldigvis blev opdaget. Og at behandlingen ville gøre mig syg undervejs, men rask i den sidste ende. Det var vigtigt for mig ikke at skubbe min angst over på dem, men at være åben og ærlig, siger Cana.
Og således går Cana fra at være nybagt mor på barsel til at være kræftpatient i behandling. Det er sommer og varmt i Danmark. Kropskontakt, som ellers fylder meget med en nyfødt, er ikke så nemt. Og efter PET-scanningerne må Cana slet ikke være i nærheden af Titte de første fire timer.
Hver gang Cana får stråler, skal hendes blære være fyldt lige præcis til samme punkt, så organerne ligger rigtigt. Og hendes tarm skal være tømt. Det regime fylder meget. Det samme gør tankerne. Virker behandlingen? Bliver hun rask igen? Får hun lov til at se sine børn vokse op? Har lægerne overset noget? Uden for behandlingerne er hun mere eller mindre fanget hjemme i lejligheden, fordi hendes tarme er meget påvirkede, og hun er meget træt.
- Jeg turde ikke tro på, at jeg ville fylde 35 år tre måneder senere. Ingen kan forudsige, hvad der sker i morgen, men de fleste af os har forventninger til, hvad der vil ske. Den forventning mistede jeg, da jeg fik kræft. Jeg vidste ikke, om jeg kunne komme ud ad døren, om jeg ville få det dårligere, eller om der ville komme flere dårlige beskeder. Ville jeg være i live til næste år?, fortæller Cana.