Vi kan alle være helte
Meld dig som indsamler til Landsindsamlingen 7. april
Rådgiver og sygeplejerske Anne Krogh Nielsen er rørt over hyldest fra taknemmelige kræftpatienter og pårørende i Kræftrådgivningen i Aabenraa
- Nej! Hvad? Nej ved I hvad! Hvad sker der? Jeg troede, jeg var gået forkert!
Sådan lød det, da Anne Krogh Nielsen en solskinsdag i februar blev overrasket med flag, kage og knus af en gruppe taknemmelige kræftpatienter og pårørende, som hun er rådgiver for til daglig i Kræftrådgivningen i Aabenraa.
Den fine gestus fik hun som tak for den uvurderlige støtte, hun er for mennesker midt i deres sværeste stunder med kræft inde på livet.
På ingen måde en surprise, hun havde forventet, og som derfor rører hende dybt.
- Jeg har aldrig prøvet sådan noget i mit arbejdsliv. Jeg er meget, meget rørt, og det betyder alt for mig og er en dag, jeg aldrig nogensinde vil glemme, siger Anne Krogh Nielsen.
Anne Krogh Nielsen er rådgiver i Kræftrådgivningen i Aabenraa, som er en af Kræftens Bekæmpelses 12 store rådgivninger med gratis rådgivningstilbud, aktiviteter og fællesskaber til kræftpatienter og pårørende.
Med sig i bagagen har hun 30 års erfaring fra psykiatrien, hvor hun har beskæftiget sig indgående med børn, unge og familier i sorg og krise.
- Kræft forandrer livet, psyken, fysikken og relationerne. For mig er det utrolig meningsfuldt at møde folk i dét, som berører dem dybt. Gå ved siden af mennesker, der har brug for støtte. Forsøge at hjælpe dem igennem en kaotisk tid, hvor tæppet bliver trukket væk under dem, siger Anne.
Anne har været ansat i Kræftrådgivningen i Aabenraa i et enkelt år og er enormt glad for sit arbejde. Rent fagligt har hun et stærkt ønske om at være nærværende i sin rådgivning.
- Det lyder måske banalt. Men at lytte og være nærværende er alfa og omega for at forstå det menneske, man sidder sammen med - og ikke kun se sygdommen.
- Jeg er optaget af at opbygge relationer ved at være nysgerrig på, hvordan den enkelte forstår sig selv og sin situation. Det er vigtigt for mig at respektere, at mennesker lever deres liv forskelligt.
- Når jeg møder brugerne, taler vi om, hvad der er brug for. Er det individuelle samtaler, samtaler med en partner eller børn? Eller er det udfordringer i forhold til arbejdsliv?
Anne tager - ligesom de andre rådgivere i kræftrådgivningen - også på hjemmebesøg hos de allerdårligste og terminale patienter, hvis de ønsker det.
Den menneskelige styrke
Hun har i det hele taget blikket på menneskets forskelligartede behov før sygdommen. Som hun også har erfaret fra sit mangeårige arbejde i psykiatrien er det vigtigt at finde styrken til at komme gennem de hårde tider. Det gælder i høj grad også i kræftforløb, hvor mennesker kan blive slået omkuld.
Hun bliver hver dag i sit arbejdsliv bekræftet i, hvor stærke vi mennesker er og heri ligger der en masse håb.
- Det er imponerende hvor meget styrke, der er i mennesker, der rammes af sygdom. Igen og igen ser jeg mennesker finde balancen og komme på benene. Det er helt fantastisk, når det sker.
Den ekstra mil
For Anne er rådgiverrollen ikke et fast defineret otte-til-seksten-job. Hvis det kræves, så tilpasser hun sine ressourcer og arbejdstid til den kræftramtes konkrete behov. Hun går med andre ord gerne den ekstra mil, hvis det skaber værdi for det enkelte menneske.
- Da en af mine brugere skulle indlægges akut, kunne jeg se, at han var nervøs for, hvem der skulle tage sig af hans hund. Jeg fik derfor arrangeret pasning af hunden, så han kunne få ro på at blive indlagt. Det gjorde ham lykkelig, og jeg har et kæmpe dyrehjerte, siger Anne.
En anden gang var hun på hjemmebesøg hos en kræftpatient, som ellers aldrig havde besøg, fordi hans hund var menneskesky. Men den fik Anne selvfølgelig også charmeret med et par baconstykker i lommen.
- Nu er hunden og jeg de bedste venner, når jeg kommer på besøg. Når man arbejder med mennesker, må man tænke ud af boksen og se på, hvad der er brug for. En gang i mellem betyder det, at man går den ekstra mil som rådgiver, siger hun.
Patienter med sårbarhed
I Kræftrådgivningen i Aabenraa er Anne også koordinator for områdets Navigator-ordning.
Ordningen er et støttetilbud til kræftpatienter, der har en sårbarhed.
Det kan være, at man ikke har et netværk omkring sig og derfor har brug for hjælp til at komme igennem de ofte uoverskuelige kræftforløb – det kan f.eks. foregå med en bisidder på hospitalet, hos lægen eller i det kommunale.
- Jeg hjælper mennesker, der har brug for en ekstra hånd i deres behandlingsforløb, og som er sårbare, fordi de aldrig ville opsøge os på egen hånd. De kan føle sig utrygge ved nye situationer og nye mennesker. Hos os får de hjælp til at komme bedst muligt igennem, siger Anne.
Hele samarbejdet mellem sektorer omkring kræftpatienter, pårørende og efterlevende er et skæringspunkt, som Anne altid har sat højt.
- Det gør mig glad at mærke, at det jeg gør, har en værdi for andre mennesker, der er et sted, hvor de er ramte, siger hun
Men det er også et hårdt job.
Når man som Anne – og de øvrige rådgivere – kommer så tæt på mennesker i sorg og krise, så kan det være krævende til tider, fordi man også er følelsesmæssigt investeret i brugerne.
- Det er et meget meningsfuldt arbejde for mig, og det kan være hårdt, når vi mister kræftpatienter eller oplever, at en pårørende har svært ved at finde fodfæstet, siger hun.
I sådan en situation er det godt at være omgivet af verdens bedste kollegaer, siger hun.
- Jeg har heldigvis verdens bedste arbejdsplads, leder og kollegaer. Vi er et supergodt hold, og vi har det godt med hinanden. Det skaber ro og tryghed i arbejdet med vores stærke samarbejde. Jeg kan ikke være mere tilfreds.
- Når jeg tænker tilbage på overraskelsen, så et det helt utroligt, at de har kunnet arrangere den, uden at jeg har opdaget det. Jeg er normalt et meget nysgerrigt menneske.
- Det var en rørende dag, som jeg aldrig vil glemme. Den største gave på dagen var at høre gruppens dialog med hinanden og høre deres feedback til mig. Det er helt unikt. Det har jeg aldrig prøvet i mit arbejdsliv før, smiler Anne.
Vil du også være en superhelt for mennesker berørt af kræft? Meld dig som indsamler til Landsindsamlingen 7. april her
Meld dig som indsamler til Landsindsamlingen 7. april