Spring navigation over

Gør som Nicoles små superhelte – saml ind til kræftsagen

Første år deltog Vitus i klapvogn med sonde i næsen under sin leukæmibehandling. Året efter drønede han rundt på cykel i superheltekappe. Nu gør Vitus og familien klar til at være med ved årets landsindsamling. - Vitus er et levende bevis på, at det nytter, siger hans mor.

For Nicole er der ingen tvivl: Selvfølgelig skal ungerne med igen i år!

- De synes, det er så sjovt at drøne rundt fra dør til dør, iklædt deres postkasserøde superheltekapper og bede om ’guld- og sølvmønter’, siger hun.

- Mulighederne for at gøre dagen til en familieaktivitet, hvor man kan få kvalitetstid og samtidig støtte en vigtig sag, er mange. Lad børnene hoppe på cyklen eller løbehjulet, og kom afsted, lyder opfordringen fra Nicole.

Det er tredje år i træk, at Nicole Scheel Jarlhelt og hendes små superhelte, 5-årige Vitus og 3-årige Sofus, planlægger at gå på gaden og samle ind til kræftsagen i deres hjemby Frederikssund. Traditionen tro skal svigerinde Christina og fætrene - 10-årige Theo og 8-årige Sander - også med.

Kræftsagen kom rigtig tæt på hele familien, da Vitus fik leukæmi for knap tre år siden.

Vitus under behandlingen

Et levende bevis på, at det nytter!

I dag er Vitus heldigvis rask efter to et halvt års hårdt og intensivt behandlingsforløb med mange indlæggelser.

- Det første år, Vitus deltog i indsamlingen, stod vi midt i behandlingen. Han sad i klapvogn og havde sonde i næsen – det var tydeligt, at han var alvorligt syg. Andet år, på samme rute, drønede han rundt på cyklen med superheltekappen på og havde en fest. Det gjorde stort indtryk på folk, fortæller Nicole.

- Han blev på en måde et levende bevis på, at det nytter at støtte den vigtige sag. For uden de midler, der hidtil er blevet rejst til forskningen, havde man måske ikke haft den helt rigtige behandling til lige netop Vitus, fortæller Nicole.

Selvom Vitus er på den anden side af sygdommen og nu skal til at leve det børneliv der længe har ventet på ham, er det stadig vigtigt for familien at bakke op om dagen.

- Vi har selv været vidne til de mange familier, som opbakningen til denne dag gavner, og vi ved, at det giver håb og styrke midt i en mørk tid, at næsten hele Danmark går på gaden for én, fortæller Nicole.

Vitus i sin superheltekappe sidste år

Et reddet liv skal også leves

For Nicole og resten af familien er forskningen inden for senfølger blevet et særligt vigtigt fokusområde. 

- Forskerne bliver hele tiden dygtigere til at finde bedre og bedre behandlinger til børn med kræft, og det betyder, at langt de fleste overlever den alvorlige sygdom, siger Vitus mor. 

- Det er jo en succeshistorie – og heldigvis er der også børn, der kommer ud på den anden side uden alvorlige mén. Men for cirka 50 pct. af børnene giver den hårde behandling nogle udfordringer efter sygdommen, fortæller Nicole.

Selvom Vitus har det godt i dag og nyder børnehavelivet i fulde drag, er han desværre blevet en del af senfølge-statistikken. For nogle måneder siden fik han konstateret osteonekrose i benene, som følge af kræftbehandlingen. Det er en tilstand, hvor knoglevæv dør på grund af manglende blodforsyning, hvilket kan føre til at knoglerne bliver nedbrudt. 

- For Vitus betyder det helt konkret, at han ikke må udsættes for kraftige stød og f.eks. ikke må hoppe på trampolin. Det er selvfølgelig ærgerligt, at han ikke kan alt det, vennerne kan, fortæller Nicole. 

-  Men heldigvis er han så sulten på leg og ballade efter to et halvt års behandling, at det ikke fylder så meget for ham i hverdagen, siger hun. 

Osteonekrosen er en kronisk tilstand, som Vitus skal leve med resten af livet. I perioder skal han derfor have smertestillende medicin og benene i gips - for at forebygge brud. 

Heldigvis mener lægerne, at det i fremtiden kommer til at fylde mindre, når Vitus vokser sig større og stærkere. Desuden bliver der forsket en del på området, hvilket også er årsagen til, at lægerne kan hjælpe Vitus lige nu, forklarer Nicole: 

- Det giver os en kæmpe ro at høre lægerne sige, at forskningen nok skal skabe nye muligheder for Vitus – og samtidig vide, at forskerne arbejder for at blive klogere på, hvordan man i fremtiden kan forebygge senfølger efter børnekræft. Derfor går vi på gaden! Fordi et reddet liv også skal leves, understreger Nicole.

'For Vitus og mormor' står der på Vitus flag

Ingen sag at overtale børnene

Nicole og Christina har gode tips og tricks til, hvordan den årlige rute også bliver en god børne-aktivitet. De pifter turen op med en cykel eller et løbehjul til børnene. Og de sikrer sig nogle af de fine superheltekapper, som indsamlere kan få udleveret. Med snacks og en hyggelig pause på legepladsen bliver det en leg at samle ind til kræftsagen i et par timer. 

For Nicole er det vigtigt, at børnene er med på ruten.

- Det er en rigtig god måde at lære at hilse pænt på folk i nabolaget og en god anledning til at tale om sygdommen. F.eks. taler vi om, at vi støtter folk i samme situation som Vitus, og at det føles rart at gøre noget godt for andre, fortæller Nicole.

- Selvom vi taler om, at det vigtigste på dagen ikke er beløbet, kan man jo ikke undgå, at beløbet alligevel bliver lidt spændende for fire drenge, der gerne vil overgå sidste års resultat, tilføjer hun.

Netop derfor er familien meget begejstret for, at man igen i år har mulighed for at se, hvor mange penge der er i bøtten, når en frivillig tæller mønterne op på afleveringsstedet. 

- Det gør indtryk på ungerne at vide, hvor meget de har indsamlet – og det er bare så fedt at se stoltheden i deres øjne, slutter Nicole.

Vitus 5 år

Vi kan alle være helte

Meld dig som indsamler til Landsindsamlingen 6. april