Når Medicinrådet mødes 21. maj, får de mulighed for at revurdere en beslutning, der i flere år har forhindret danske kvinder med en alvorlig type brystkræft i at få livsforlængende behandling med præparatet Trodelvy.
Der er tale om en aggressiv og uhelbredelig kræftform med meget få behandlingsmuligheder, som rammer cirka 60 kvinder om året i Danmark – ofte yngre kvinder midt i arbejds- og familielivet.
Fagudvalget for brystkræft, som rådgiver Medicinrådet, anbefaler Trodelvy. Det samme gør brystkræftlægerne i Danish Breast Cancer Group (DBCG), som har indskrevet behandlingen i gruppens kliniske retningslinjer.
- Jeg opfordrer Medicinrådet til at lytte til eksperterne. For de kvinder, det handler om, er ekstra tid ikke bare en statistik. Det er muligheden for at opleve en studenterfest, en skolestart – eller bare flere ture på legepladsen eller en aften med godnathistorie, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.
Godkendt i vores nabolande
Trodelvy er målrettet kvinder med metastatisk triple-negativ brystkræft, hvor sygdommen ikke længere kan opereres, og andre behandlingsmuligheder er afprøvet.
Medicinrådets afviste i 2022 Trodelvy med den begrundelse, at effekten var for usikker og prisen for høj. Siden er der kommet nye og stærke resultater fra et internationalt fase III-studie, der dokumenterer en overlevelsesgevinst på næsten fem måneder.
Trodelvy er allerede anbefalet i bl.a. Sverige, Norge og England. I den tid, Trodelvy ikke har været tilgængelig i Danmark, har nogle patienter valgt at betale for behandlingen af egen lomme. Prisen kan løbe op i næsten 1 million kroner. Nogle har solgt deres bolig. Andre har tømt pensionsopsparingen.
- Det er svært at forklare en patient, hvorfor hun ikke kan få den behandling, som kvinder i vores nabolande får. Det er dybt urimeligt, at adgang til en kræftbehandling afhænger af, hvor mange penge man har. Vi må aldrig acceptere et sundhedsvæsen, hvor kun de økonomisk stærke får mulighed for at leve længere, siger Jesper Fisker.
Kræftens Bekæmpelse bakker grundlæggende op om Medicinrådets arbejde, men mener, at rådet bør være parat til at revurdere sine beslutninger, når der kommer ny viden.