Det samme gælder det udvalg af brystkræfteksperter, som Medicinrådet samler, når ny behandling skal vurderes. Eksperterne ser Trodelvy som en forbedring, fordi det kan give længere overlevelse til en patientgruppe med få behandlingsmuligheder og dårlig prognose.
Derfor skal Medicinrådet onsdag den 21. maj igen tage stilling til, om Trodelvy skal anbefales som behandling i Danmark. Det er en vigtig mulighed for at revurdere en afgørelse, som har haft store menneskelige konsekvenser.
I mellemtiden har nogle kvinder betalt for behandlingen af egen lomme, enten på danske privathospitaler eller i udlandet. Det koster op mod en million kroner. Nogle har solgt huset. Andre har tømt pensionsopsparingen. Det er svært at finde noget mere urimeligt end det.
Adgangen til kræftbehandling bør ikke afhænge af økonomisk formåen. Når en behandling er fagligt anbefalet og har dokumenteret effekt, bør den være tilgængelig for alle, og ikke kun for dem med ressourcer. Trodelvy er en veldokumenteret behandlingsmulighed, der kan forlænge livet, når alle andre muligheder er opbrugt.
I Kræftens Bekæmpelse bakker vi grundlæggende op om Medicinrådets arbejde. Vi har brug for en fagligt funderet instans, der prioriterer ansvarligt. Men vi mener også, at Medicinrådet bør være parat til at revurdere sine beslutninger, når der kommer ny viden. Og det er netop, hvad der er sket i sagen om Trodelvy.
Kvinderne har ventet længe nok. Når Medicinrådet mødes 21. maj, håber jeg, at de lytter – til fagligheden, til patienterne og til lægerne – og giver kvinderne og deres pårørende mulighed for ekstra tid.