Nye tal viser igen, at patienterne ikke får den lindring, de har brug for
Understreger behovet for politisk og økonomisk prioritering af palliation.
Kræftens Bekæmpelse arbejder for styrket kapacitet, kvalitet og kompetenceudvikling på palliationsområdet med flere tilbud, bedre patientinvolvering og mere systematisk behovsafdækning. Foto: Kræftens Bekæmpelse
Ny årsrapport fra Dansk Palliativ Database har indsamlet og analyseret data fra livstruende syge patienter, der i 2024 blev henvist til specialiseret palliation.
Rapporten viser, at hver knap femte patient døde eller blev for dårlig, inden de fik en tilstrækkelig lindrende indsats, og at knap hver femte patient ventede mere end 10 dage. Herudover viser den, at patienterne fortsat bliver henvist meget sent i deres sygdomsforløb.
Kræftens Bekæmpelse mener, at der er helt urimeligt, at så mange mennesker hen mod livets afslutning ikke har adgang til en tilstrækkelig og rettidig lindrende indsats.
- Det har store konsekvenser for både mennesker med kræft og mennesker med andre alvorlige, livstruende sygdomme, og påvirker livskvaliteten negativt i en tid, som i forvejen er meget svær for både patienter og pårørende, siger Pernille Slebsager, patientstøttedirektør i Kræftens Bekæmpelse.
Skarp kritik
Men desværre overrasker de nye tal ikke. Det har været tydeligt i databasens årsrapporter år efter år, at den specialiserede palliative indsats er mangelfuld. Så sent som i maj i år udtalte statsrevisorerne for tredje gang siden 2020 kritik af regionernes indsats, som de kaldte for utilfredsstillende og kritisabel.
- Der mangler i dag både kapacitet og kompetenceudvikling på det palliative område, og det har der gjort i årevis. Derfor er det glædeligt og meget vigtigt, at palliation er højt prioriteret politisk og økonomisk i både Sundhedsreformen og Kræftplan V, siger Pernille Slebsager.
Kræftens Bekæmpelse vil følge udmøntningen nøje med håb om, at der meget hurtigt kommer en styrkelse af området, så de afsatte økonomiske midler kan komme patienterne til gode.
- Det palliative område bør ind i opgavebeskrivelserne for de nye sundhedsråd, men det er vigtigt, at oprustningen af den palliative indsats igangsættes allerede nu, slutter Pernille Slebsager.
Kræftens Bekæmpelse mener også, at man som led i oprustningen bør sikre, at der fremadrettet indsamles data om både den basale og den specialiserede palliation, sådan at den samlede indsats kan følges.
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Du kan også deltage i arrangementer, kurser samt fysiske og kreative aktiviteter sammen med andre, der er berørt af kræft.
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.