Kirurgisk behandling af nyren
Den mest udbredte metode til at behandle nyrekræft er en operation, hvor du enten får fjernet en del af nyren eller hele nyren. Hvilken behandling du får, afhænger blandt andet af din nyrefunktion, og hvor stor kræftknuden er.
Operationer for nyrekræft
Der er gode behandlingsmuligheder for nyrekræft, der ikke har spredt sig. Når der skal vælges behandling, drøfter læger med forskellige specialer din sygdom. De finder sammen ud af, hvilken behandling der egner sig bedst til netop dig og din sygdom. Bagefter taler en læge også med dig om behandlingsmulighederne, og hvad du selv foretrækker.
Der er to forskellige operationer til nyrekræft
- Operation, hvor hele nyren fjernes
- Operation, hvor lægerne fjerner den del af nyren, hvor kræftknuden sidder. Det kaldes også en nyrebevarende operation
Fjernelse af Hele Nyren (Radikal Nefrektomi)
En af de mest almindelige behandlingsmetoder er en operation, hvor hele nyren fjernes. Den kaldes også radikal nefrektomi. Her fjerner kirurgen kræftknuden og hele nyren. Denne metode vælges ofte, når knuden er mere end 7 cm stor.
Hvis der er mistanke om, at kræften har spredt sig til binyren eller nærtliggende lymfeknuder, fjernes disse også under operationen. Operationen tager mellem to og fire timer og kan i nogle tilfælde udføres ambulant. Det vil sige, at du kommer hjem samme dag, som du bliver opereret.
Når den ene nyre er fjernet, overtager den anden nyre hele nyrefunktionen. Så selv om du kun har én velfungerende nyre tilbage, renser den dit blod som begge nyrer gjorde inden operationen.
Delvis Fjernelse af Nyren (Partiel Nefrektomi)
En anden mulighed er partiel nefrektomi. Her fjerner kirurgen kun den del af nyren, hvor kræften sidder sammen med en stribe af normalt væv omkring kræften. Denne metode bruges ved små eller mellemstore knuder (mellem 2-7 cm), men også ved større knuder, hvis det er teknisk muligt.
Målet med denne behandling er at bekæmpe kræften så meget som muligt, samtidig med at man bevarer så meget nyrefunktion som muligt. Denne operation foretrækkes blandt andet, hvis nyrefunktionen er dårlig eller der er problemer med den anden nyre.
Nogle patienter får efter operationen lagt et dræn gennem huden til det område, hvor nyren var placeret. Dette dræn fjerner overskydende blod og væske fra operationsområdet. Drænet kan som regel fjernes dagen efter operationen.
Nyrebevarende operation ved kun én nyre
Uanset kræftknudens størrelse vil lægen forsøge, om det er teknisk muligt at fjerne kræften og bevare resten af nyren hvis:
- Man mangler den anden nyre
- Den anden nyre fungerer dårligt
- Man har anden sygdom, der kan medføre nedsat nyrefunktion
- Der er kræft i begge nyrer
I meget sjældne tilfælde er den eneste løsning at fjerne den ene fungerende nyre. Sker det, kan man i stedet for nyrerne få dialyse, der renser blodet.
Åben Operation vs. Kikkertoperation
Selve operationen kan være en såkaldt ’åben’ operation, hvor du får et 20-30 cm langt operationssår. Det kan også være en kikkert- eller robotoperation (laparoskopisk eller robot-operation).
Ved en kikkertoperation får du 2-4 mindre operationssår og et større på cirka 10 cm, hvorigennem nyren bliver fjernet. I nogle tilfælde kan du blive indlagt, opereret og blive udskrevet samme dag (ambulant kirurgi).
Cirka 5-10 pct. af kikkertoperationerne ændres under operationen til en åben operation. Det er særligt en risiko, hvis du tidligere er opereret i bughulen og har fået sammenvoksninger, der gør en kikkertoperation sværere at gennemføre.
Supplerende immunterapi efter operation
Har man høj risiko for at få tilbagefald, efter man har fået fjernet nyren, kan man få supplerende (adjuverende) behandling med immunterapi. Risikoen for tilbagefald afhænger af størrelsen af kræftknuden, hvor aggressive kræftcellerne ser ud i mikroskop, og om kræften havde spredt sig til nærtliggende lymfeknuder.
Immunterapien består af efterbehandling med antistoffet pembrolizumab. Det øger immunsystemets reaktion mod kræftcellerne, men kan give alvorlige bivirkninger.
Pembrolizumab gives som drop i en blodåre.